Nybyggd skola först med att lagra solenergi med miljövänliga batterier

Nybyggd skola först med att lagra solenergi med miljövänliga batterier

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I höst står Tiunda skola och förskola i Uppsala redo för 800 barn och elever. Den nybyggda skolan är först i Skandinavien är först med att använda en särskild teknik där saltvattenbatterier används för lagring av solenergi.

På samma plats låg tidigare en äldre skola. Den revs hösten 2015 för att ge plats åt den nya skolbyggnaden som till ytan är nästan dubbelt så stor, ca 13 000 kvm. Skolan är byggd och certifierad enligt Miljöbyggnad energiklass guld. Skolfastigheter har installerat solceller på taket och batterier som består av saltvatten och bomull. Saltvattenbatterierna lagrar solenergin och beräknas ge tolv procent av verksamheternas totala energiförbrukning. Energin kan sedan kan användas vid andra tidpunkter, exempelvis nattetid eller undre perioder när solen inte skiner. Uppsala kommun är först i Skandinavien med att använda den nya tekniken. För att skolbyggnaden ska nå högsta miljöklassificering inom energiområdet har även andra åtgärder vidtagits. Ventilationen anpassas automatiskt efter hur många som vistas i lokalerna. Belysningen utgörs av LED-belysning med närvarocensorer och dagsljusstyrning som anpassar belysningen efter inkommande dagsljus.

Utemiljö för alla

Utemiljön är utformad för att inspirera till lek och rörelse och för att bedriva undervisning utomhus. Här finns bland annat konstgräsplan, klättervägg och sittytor. Meningen är att övriga Uppsalabor ska kunna använda dessa efter skoldagens slut. För att öka tryggheten finns omfattande belysning på plats och områdets cykelbana går genom utemiljön för att öka närvaron av många personer på platsen.

Annons

C F Møller Architects har gestaltat skola och idrottshall och VAP står för utemiljön.

Foto: Anders Tukler

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.