Nya trender inom isolering

Nya trender inom isolering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det händer en hel del inom isoleringstillverkningen, både vad det gäller nya metoder och produkter men också kring miljöaspekten.

Bland annat tycks allt fler totalisolera fastigheter med lösullsprodukter, något som tidigare använts främst för vindsisolering. En annan trend är att de traditionella isoleringsskivorna i större utsträckning ersätts av isolering som sprutas direkt in i väggen från en lastbil. Metoden gör att det spill som vanligtvis uppstår kan undvikas helt då lösullen sprutas direkt in i väggen. Det blir även en tätare isolering vilket innebär ökad energieffektivitet.

Under Ekobyggmässan i Stockholm fanns aktörer på plats som även illustrerade att spraymetoder är på gång. Med isoleringsspray går arbetet snabbare och mindre arbetskraft behövs. Det finns även andra tecken på att snabbare och smidigare metoder och produkter är på gång. I oktober lanserade till exempel Knauf Insulation en ny, effektiv isoleringslösning för hustillverkare. Det är ett skräddarsytt system för isolering av vägg-, golv- och takelement. Systemet kan anpassas för tillverkaren med blåsmaskin, ramar för effektiv blåsning av ullen i konstruktionens olika fack samt stora balar på 174 kilo som kräver mindre tidsåtgång för påfyllning.

– Med Supafil Max Frame System går processen fortare och kräver mindre manuellt arbete. Och eftersom lösullen passar i alla konstruktioner behöver tillverkaren bara lagra en sorts lösull, säger Daniel Tholén, produktchef på Knauf Insulation Nordic.

Frigöra boyta

PIR var ett annat ämne för diskussion under Ekobyggmässan. Med PIR är det möjligt för byggföretag att bygga tunnare väggar och därmed frigöra yta, något som Sebastian Lembke och Anders Ljungberg från NCC berättade om. De tog upp två exempel på byggprojekt där PIR använts, handels- och kontorshuset Torsplan 2 och Vallda Heberg, ett passivhusområde i Kungsbacka med bland annat småhus, flerbostadshus och äldreboende. När det gäller Vallda Heberg ville företaget titta på alternativa lösningar för att bygga passivhus, bland annat högpresterande isoleringsmaterial, berättar Lembke och Ljungberg.

I den jämförande studie som gjordes där bland annat hanterbarhet och brandegenskaper togs med i beräkningen var det PIR som enligt presentationen gav bäst resultat. Framförallt kunde väggarna göras 10 centimeter tunnare, vilket innebar en större boendeyta. Till Torsplan 2 valdes PIR med ett U-värde som traditionell isolering. Det frigjorde liksom exemplet i Vallda Heberg även mer yta, i det här fallet yta till ett försäljningsvärde av flera miljoner kronor. NCC framhöll dock att det finns en del begränsningar att ta i beaktande när det kommer till PIR. Bland annat att det är ett diffusionströgt material, det är svårare att släppa igenom vattenånga. Man bör även ta hänsyn till att PIR inte är mjukt och måste passas in exakt i konstruktionen.

Miljön i fokus

Hållbarhet och miljö genomsyrar numera hela byggbranschen, även så på isoleringsfronten där både isolerförmåga, lång livslängd och miljösmarta material är på agendan. På plats under Ekobyggmässan fanns till exempel företaget iCell som i höstas lanserade världens första miljövänliga isoleringsskivor i cellulosa. Isoleringsskivan är producerad av återvunna tidningar och är även fri från borsalt och borsyra.

Åke Mård, uppfinnare, berättade om fördelarna med cellglas, ett isoleringsmaterial som är vattentätt och uteslutande bestående av glas och kol. Bland annat tog han upp att materialet kräver mindre energi i tillverkningsprocessen, att det är vattentätt (eftersom det består av slutna celler av rent glas) och ångtätt eftersom det består av hermetiskt slutna glasceller och ger en konstant värmeisolering. Mård pratade även om KOLJERN-tekniken där hela byggnader och stommar produceras av 90 procent glas och 10 procent stål med en garanterad funktion i isolerskiktet på minst 50 år.

Skivor i cellulosa från iCell.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.