Nya riksarkitekten blir ordförande för Rådet för hållbara städer

Nya riksarkitekten blir ordförande för Rådet för hållbara städer

Annons

Nyligen tillkännagav Boverket att Helena Bjarnegård blir Sveriges riksarkitekt från och med årsskiftet. Nu står det även klart att hon också tillträder rollen som ordförande för Rådet för hållbara städer.

Den 1 januari 2019 börjar Helena Bjarnegård på de nya posterna.

– Vi är stolta över Helena Bjarnegårds utnämning och ser fördelar med en tydlig och bra koppling mellan Boverket och Rådet för hållbara städer. Det blir en styrka för genomförandet av Sveriges arkitekturpolitik och strategin för levande städer, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör för Boverket.

– Att få möjlighet att arbeta med genomförandet av både strategin för levande städer och de arkitekturpolitiska målen är en stor och spännande utmaning och jag är mycket tacksam och glad över att ha fått detta förtroende. Arbetet kommer att handla om att stärka och genomföra regeringens politik om hållbar stadsutveckling och att genom samarbete med många aktörer gemensamt kunna gå från ord till handling, säger Helena Bjarnegård.

Rådet för hållbara städer instiftades av regeringen 2017. Rådet ska bidra till en långsiktig utveckling av hållbara städer. Rådet ska verka för att genomföra regeringens politik för hållbar stadsutveckling. I februari 2018 utsågs Monica von Schmalensee, tidigare vd på White, till ordförande för rådet men nu blir det alltså Helena Bjarnegård som tar över rodret efter årsskiftet.

Foto: S. Hedberg/Boverket

Annons

Relaterade artiklar