Regeringen bör rikta insatser till såväl byggföretag och som boende för att dämpa de ekonomiska och sociala konsekvenserna av Coronakrisen. Det menar Byggföretagen, Byggnads, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SBAB som deltagit i en undersökning genomförd av Boinstitutet.
För att underlätta för Sveriges hyresgäster uppmanar han fastighetsägare att erbjuda hyresrabatter och ha överseende med sena hyresinbetalningar tills dess att Coronakrisen är över, menar Martin Hofverberg, chefekonom för Hyresgästföreningen. Hofverberg föreslår också en höjning bostadsbidraget. Fastighetsägarnas näringspolitiska chef Martin Lindvall håller med:
– För att hantera breda inkomstbortfall bör man förbereda nödvändiga förändringar av bostadsbidraget, åtminstone tillfälliga sådana till att börja med. Här finns det ju ett uppdämt behov sedan tidigare.
Återställ ROT-avdraget
Stillastående till sjunkande priser på bostadsrätter kan bli en följd av oro på bostadsmarknaden bland köpare och säljare. Claudia Wörmann, bendeekonom på SBAB, föreslår därför att man lättar på amorteringskravet. Det tycker även Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson. Hon vill också att regeringen på längre sikt ser över bolånetaket och återställer ROT-avdraget för att stötta efterfrågan.
– Låg ränta tjänar som motvikt, möjligheten till amorteringsfritt påverkar konkret den som blivit arbetslös. Båda blir krockkuddar mot ett brant och plötsligt fall, säger Claudia Wörmann, boendeekonom, SBAB.
Vill höja a-kassan
Byggföretagen har ännu inte drabbats lika hårt som andra branscher men det kan ändras om karantänen utvidgas, menar Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Tanja Rasmusson har även sett att offentliga beställare redan drar in eller skjuter på underhåll, vilket framförallt drabbar de små- och medelstora företagen mycket hårt. Flertalet av de tillfrågade bostadsaktörerna uppger att sektorn påverkas indirekt av en kraftig konjunkturnedgång. Byggnads föreslår i det läget ett flertal arbetsmarknadspolitiska åtgärder, såsom att höja a-kassan och utöka antalet utbildningsplatser inom Yrkesvux och Yrkeshögskolan med betoning på bristyrken.
Boinstitutet påpekar att de uppfattningar och prognoser som presenteras i undersökningen sannolikt kommer justeras allteftersom förutsättningarna förändras över tid.