ANNONS
Ny rapport: Brist på installatörer hotar regeringens klimatmål

Ny rapport: Brist på installatörer hotar regeringens klimatmål

annons
ANNONS

Bristen på elektriker, vvs-montörer och andra installatörer hotar möjligheten att nå klimatmålet, visar en rapport från Installatörsföretagen.

Förutsättningarna för att klara klimatomställningen i Sverige bygger i mycket hög grad på kraftigt minskade utsläpp från industrin och från inrikes transporter. Det förlitar sig i sin tur på elektrifiering och energieffektivisering.

– Klimatomställningen är möjlig att genomföra. Det hänger dock på att yrkesskickliga installatörer kan planera, projektleda och utföra jobbet. Vi vill att regeringen tar ett helhetsgrepp om klimatfrågan och gör kompetensförsörjningen till en del av den samlade klimatstrategin, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Utan fler installatö­rer, från montörsnivå till medarbetare med spetskompetens, så riskerar satsningar på sol­celler, ladd­infrastruk­tur och energieffektivisering av fastigheter att gå om intet, menar bransch- och arbetsgivarorganisationen.

Krävs kompetensutveckling

Samtidigt behövs också en utveckling av spets­kompetensen i branschen. Företagens vassaste medarbetare behöver lära sig nya tekniker, och få med sig hela företaget i omställningen.

– Det blir uppenbart hur viktigt det är att olika departement, utskott och branscher pratar ihop sig med varandra för att kunna genomföra klimatomställningen. Frågan berör alla. Preliminära siffror visar att utsläppen i Sverige ökade förra året – så det är dags att ta tag i frågan på riktigt, och då bör utbildningsfrågorna vara med från början, säger Amanda Rafter Ekenman, chef för Kompetensförsörjning på Installatörsföretagen.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.