Ny jobbprognos – rekordår för byggbranschen

Ny jobbprognos – rekordår för byggbranschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Efterfrågan på arbetskraft har varit den högsta någonsin i byggbranschen under 2022. Det fjärde kvartalet är det svagaste under 2022 men svenska arbetsgivare i branschen rapporterar en sysselsättningstrend på +27 procent, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

– Trots orosfaktorer som krig i Ukraina och höga energipriser har arbetsgivare en stark tilltro till förmågan att sysselsätta fler i byggbranschen. Generellt är den svenska arbetsmarknaden stark och det visar sig också i branschprognosen över året, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +34 procent för fjärde kvartalet. Det är den högsta sysselsättningsprognosen i Europa. Endast Frankrike uppnår samma höga prognos. Främst är det IT-, tech- och kommunikationsbranscherna som förväntar sig att öka sysselsättningen – i Europa ligger arbetsmarknadsprognosen för branschen på +42 procent och i Sverige på +45 procent.

Satsa på kompetensutveckling

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser. Vid sidan av IT-, tech- och kommunikationsbranscherna, är det bank-, finans- och fastighetsbranschen samt parti- och detaljhandeln som har den högsta prognosen på +39 procent.

– Kampen för att hitta och behålla kompetent arbetskraft är fortsatt hård, vilket försvårar rekryteringen både nationellt och globalt. Det skärper vikten av att satsa på intern kompetensutveckling för att inte halka efter i konkurrensen, säger Mikael Jansson.

Samtliga regioner lämnar en prognos som innebär en uppgång från föregående kvartal. Starkast utveckling finns i Mellansverige, vars sysselsättningsprognos är 26 procentenheter högre jämfört med det tredje kvartalet – från +14 till +40. Även övriga regioner visar positiva prognoser.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.