ANNONS
Ny forskning: utsläpp från vägbyggen kan halveras
Foto Skanska

Ny forskning: utsläpp från vägbyggen kan halveras

annons
ANNONS

Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har detaljstuderat bygget av en åtta kilometer lång vägsträcka och har räknat ut hur mycket utsläppen kan minska.

Inom projektet Mistra Carbon Exit har forskarna räknat in allt från val av material och produktionsteknik till leverantörskedjor och transporter.

– Vi har identifierat ett antal lågt hängande frukter, och om vi ser till att genomföra dem först så blir det både lättare och billigare att sänka utsläppen ännu mer längre fram, säger Ida Karlsson, doktorand på Chalmers och verksam inom projektet Mistra Carbon Exit och en av författarna till studien ”Reaching net-zero carbon emissions in construction supply chains – Analysis of a Swedish road construction project” som publicerades tidigare i år i tidskriften Renewable and Sustainable Energy Reviews.

20 procent minskning

En 8 kilometer lång sträcka av riksväg 44 mellan Lidköping och Källby, färdigställd 2019, har varit utgångspunkten i projektet. Vägen är en en så kallad 2+1-väg och sammanlagt 9 broar ingår på den aktuella sträckan. Det är första gången som Trafikverket ställt klimatkrav med incitamentbonus vid reduktion av klimatpåverkan. En bonus skulle utgå om Skanska lyckades minska koldioxidutsläppen med 10 procent i förhållande till utgångsläget.

Genom Skanskas klimatkalkyl som ingång för bryta ner utsläppen efter material och aktiviteter har forskarna sedan analyserat hur mycket man skulle kunna sänka dem nu och fram till år 2045. Klimatkalkylen visade att entreprenören lyckades sänka utsläppen med 20 procent jämfört med Trafikverkets referensvärden. Det visade sig även att utsläppen kan halveras med dagens teknik och också helt elimineras till år 2045.

Transformativa lösningar, som Mistra Carbon Exit fokuserar på, i form av koldioxidfri produktion av stål, betong, cement och asfalt samt fossilfria eller elektrifierade transport- och arbetsfordon kräver såväl tid som stora investeringar. Ida Karlsson lyfter fram ett antal tekniker som kan användas redan idag såsom optimering av transporter, materialeffektivisering och design-optimering, ersättning av cementklinker som bindemedel i betong och återvinning och återanvändning av massor, asfalt och stål.

– Skulle man optimera transporterna av material, vägmassor och avfall finns stora vinster att göra. Vi är dåliga på logistik i Sverige, det får man nog säga. Förutom att transportera material till och avfall från ett vägbygge sker också många förflyttningar inom projekten.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.