Sveriges Allmännytta, kreditinstitutet Kommuninvest och IVL Svenska Miljöinstitutet inleder ett nytt samarbete med målet att ta fram en branschstandard som kan beräkna klimatpåverkan och kunna ställa klimatkrav vid nyproduktion.
– Att kunna ställa klimatkrav på byggandet är ett viktigt steg i utvecklingen av en fossilfri byggbransch. Det här projektet och piloternas arbete kommer att ge oss vägledning i hur vi kan ställa de kraven på ett bra sätt, säger Anders Ejlertsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
I det aktuella projektet Klimatkrav till rimlig kostnad ingår förutom IVL, Sveriges Allmännytta och Kommuninvest, även bostadsföretag och entreprenörer. Nio bostadsbolag har utsetts till testpiloter i projektet. Uppdraget är att upprätta en klimatdeklaration av en faktisk byggnad, för att sedan kunna ge förslag på klimatkrav som är rimliga att ställa i en upphandling. Testpiloterna kommer att använda sig av Byggsektorns miljöberäkningsverktyg som IVL har tagit fram och som gör det möjligt för en icke-expert att ta fram en klimatdeklaration för en byggnad.
Testpiloterna sätter nu igång att beräkna byggnaders klimatpåverkan i verktyget. Deras erfarenheter ska sedan utmynna i en allmän vägledning för klimatkrav i byggupphandlingar.
– Det behövs en branschstandard med regler för att ta fram klimatdeklarationer för byggnader. Utifrån en sådan branschstandard kan sedan olika stränga krav ställas beroende på byggprojekt, samtidigt som vi säkerställer att alla i branschen räknar på ett likvärdigt sätt, säger Helena Ulfsparre på Familjebostäder.
Ett annat mål med projektet är att sätta en standard för livscykelbaserade klimatkrav i finansieringen. Kommuninvest, som via så kallade gröna lån finansierar många energieffektiva bostadsprojekt inom allmännyttan, vill utveckla kraven till att beakta både energiprestanda i drift och klimateffekter från byggprocessen.