Norconsult vinner arkitekturpris för ombyggnation av Sävehuset

Norconsult vinner arkitekturpris för ombyggnation av Sävehuset

Annons

Norconsults ombyggnation av skollokalen Sävehuset i Visby belönas med Gotlands arkitekturpris.

Sävehuset tillhör gymnasieskolan i Visby och byggdes på 1970-talet. Fyra decennier senare stod byggnaden inför ett omfattande ombyggnadsbehov, så stort att åtgärderna betraktades som en nybyggnad – på befintlig stomme. Genom att skapa en ny huvudentré och öppna upp byggnaden för ökat ljusinsläpp har skolan fått nytt liv. Sävehuset har certifierats enligt Miljöbyggnad, nivå Guld, bland annat genom valet av sunda material men även genom att uppfylla en god nivå gällande inomhusmiljö och energi­hushållning.

Burspråk i träpanel

Norconsults arkitekter har varit delaktiga i hela processen från programskiss till färdig bygghandling och kan nu titulera sig vinnare av Gotlands arkitekturpris. Juryns motivering lyder:

Ombyggnaden av det tidigare F-huset till lokaler för Wisbygymnasiet och Kulturskolan, har förvandlat en nedgången institutionsbyggnad från sjuttiotalet till ett samtida och välkomnande kunskapshus. Rumsutformning, färgsättning och inredning samverkar till en måttfull och genomtänkt helhet med generösa gemensamma ytor, fina studierum och behagliga dagsljusinfall från nyupptagna taklanterniner och glaspartier. Utvändigt presenterar sig ombyggnaden med nya burspråk i träpanel som bryter upp den tidigare monotona fasaden. Wisbygymnasiets och Kulturskolans många elever, personal och pedagoger har fått en byggnad att vara stolta över. Sammantaget är projektet ett lovvärt exempel på en väl genomförd ombyggnad och ett förnuftigt återbruk.

Arkitekturpriset delas ut av Region Gotland. Bidragen har nominerats av kommunens medborgare. Av 12 förslag har 5 gått vidare till en jury bestående av Gotlands stadsarkitekt och ledamöter från byggnadsnämnden. Vinnaren utsågs den 27 juni vid byggnadsnämndens sammanträde.

– Det här gläder oss enormt mycket. Det var en komplex men rolig uppgift att omvandla den befintliga byggnaden till en modern och välfungerande arbetsplats och skolmiljö. Vi har på ett sätt redan fått en stor belöning i form av positiv bekräftelse från verksamheten efter drygt ett år i bruk. Men en nominering från allmänheten – och dessutom en vinst – är naturligtvis oerhört glädjande, säger Julia Hjortmyr Grabe, arkitekt på Norconsult.

Foto: Anna Sundström

Relaterade artiklar

Leave A Comment