ANNONS
Norconsult hjälper Vårgårda med plan för en hållbar småstad

Norconsult hjälper Vårgårda med plan för en hållbar småstad

annons
ANNONS

Norconsult ska hjälpa Vårgårda kommun att ta fram en fördjupning av översiktsplanen för småstaden Vårgårda 2040 med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Målbilden är en grön och hållbar småstad med god gestaltning och arkitektur, goda boendemiljöer och ett gott företagsklimat.

– Vårgårda är en stationsort med centralt läge där orten är uppbyggd kring stationen. Därför har detta varit något av ett ”drömuppdrag” där vi får skapa förutsättningar för bra boendemiljöer, starkt näringsliv och ett trevligt vardagsliv i en ort som kan bygga på hållbart resande. Det är den typen av uppdrag som vi gillar här på Norconsult, säger uppdragsledare Carolin Folkeson.

Vårgårda har varit befolkat sedan yngre stenåldern. Området är en gammal jordbruksbygd med starka kulturhistoriska rötter. Orten och dess omgivningar har höga natur- och kulturhistoriska värden, vilket gör det till en utmaning att hitta lämpliga utbyggnadsområden, skriver Norconsult.

– Vårgårdas kringliggande miljöer skyddas av miljöbalken. Vi har behövt göra avvägningar gentemot jordbruksmarken, då en hel del utbyggnadsområden ligger på sådan mark. Det måste finnas ett mycket tungt samhällsintresse för att få ta i anspråk jordbruksmark. Vi har lagt mycket kraft på att analysera samhällsintresset av att kunna skapa trevliga boendemiljöer och bra förutsättningar för näringslivet att växa i ett stationssamhälle som Vårgårda, berättar Carolin Folkeson.

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.