Världens nordligaste passivhus ska värmas upp till 50 procent av boendes kroppsvärme, lampor och hushållsmaskiner och beräknas stå klart under hösten 2014.
– Att bygga ett passivhus på dessa breddgrader innebära stora besparingar för både plånbok och miljö. Värmeförbrukningen för en normalvilla i Kiruna är i genomsnitt omkring 30 procent högre än i Mellansverige. I och med den pågående stadsomvandlingen har Kiruna även en unik möjlighet att bygga en klimatsmart stad, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC AB, i ett pressmeddelande.
Parhuset bygger NCC i samarbete med Kiruna kommun och Tekniska verken i Kiruna AB. Luleå Tekniska Universitet kommer att utvärdera hur det värmeisolerade huset fungerar i det kalla klimatet när de boende har flyttat in då huset främst ska värmas upp när det används av överskottsvärmen från kyl, frys, TV, datorer, elektronik och kroppsvärme. Vidare uppger NCC att parhuset kommer att utrustas med solceller som periodvis gör det självförsörjande på hushållsel. Huset har därtill energisnål LED-belysning inne och ute medan vitvarorna värms av fjärrvärmen för att spara el. En sorts rymddusch med NASA-teknik är tänkt att rena och återanvända vattnet och ska därmed också ge en 80 procentig besparing vilket NCC menar gynnar miljön och barn- och tonårsfamiljer som ofta har hög vattenförbrukning.