Molnlösningar effektiviserar fjärrvärme och ventilation

Molnlösningar effektiviserar fjärrvärme och ventilation

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskningsprojektet Industrial IoTSP tittar närmare på nya möjligheter att effektivisera fjärrvärme och ventilation genom olika molnlösningar.

Målet för det treåriga projektet är att genomföra pilotprojekt inom processindustrin där man använder sig av IoT (sakernas internet) och molnet för att möjliggöra nya digitala tjänster.

– I projektet Industrial IoTSP visar vi möjligheter för molntjänster och sakernas internet i flera olika typer av bolag. Hittills har vi tagit fram ett case för fjärrvärmenätet, vi har även börjat titta på smarta lösningar för gruvindustrins ventilationssystem. Det är många faktorer att ta hänsyn till när det gäller molnlösningar för industriella tillämpningar, inte minst gällande digital säkerhet. Vi tittar på gemensamma faktorer och hur man i industrin bäst kan tillämpa den här typen av teknik. Jag ser många möjligheter till att fortsätta utvecklingen för de enskilda företagen i andra utvecklingsprojekt, säger projektledaren Kristian Sandström på RISE SICS Västerås.

I projektets första faser har man utvecklat molntjänster och applikationer och slutfört den första piloten hos det kommunala energibolaget Mälarenergi. Syftet är att man ska kunna få en mer effektiv produktion av fjärrvärme. För att inte riskera för låg tillgång av värme när det är kallt och efterfrågan är hög måste man öka produktionen. I dagsläget riskerar man dock att elda på i överkant för att ha goda marginaler. Med mer långsiktiga prognoser och korrekt information går det att bli mer energieffektiv. Ett uppkopplat distributionsnät gör det även möjligt att snabbt upptäcka avvikelser i leveransen och förebygga till exempel att ledningar springer läck.

Annons

I projektets nästa fas undersöker man på ett liknande sätt hur man kan koppla upp ventilationssystemet i gruvor. Ventilation är det som kräver mest energi i industriella gruvor. Med uppkopplade maskiner och kartläggningar kan man effektivisera och styra ventilationen på ett smartare sätt så att bemannade delarna av gruvorna prioriteras gällande ventilation och man kan dra ned på ventilationen i obemannade delar av gruvan.

Ytterligare fyrapiloter ska göras under de kommande två åren. Forskningsprojekt finansieras av Vinnova och det strategiska innovationsprogrammet PiiA.

Ett av Mälarenergis kraftvärmeverk. Foto: Lasse Fredriksson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.