Mitt i naturen med minimal miljöpåverkan

Mitt i naturen med minimal miljöpåverkan

Annons

Längs Norges dramatiska kustlinje har nio små hus uppförts. De är tänkta att inspirera till kreativitet, är byggda med hänsyn till naturen och möjliga att nedmontera utan att de lämnar spår efter sig i det känsliga landskapet.

Den norska kompositören och musikern Håvard Lind ville skapa en konstnärsreträtt mitt i naturen längs Norges kustlinje.

Projektet kom att bestå av nio stycken små monofunktionella hus inklusive sovhus, bastu, kök, studio, badhus och  ett ”torn för större tankar”. Husen ligger vid Polcirkeln i Fleinvær skärgård i Norge med utsikt över Lofoten.

Det är en krävande plats att uppföra hus på utan att göra ingrepp i den känsliga naturen och blev en utmaning för Tyin Tegnestue, som tillsammans med Rintala Eggertsson har skapat husen.

Först 3D-skannades platsen för att möjliggöra exakta anpassningar av byggnaderna. De konstruerades sedan och placerades i en samarbetsprocess som involverade studenter och volontärer.

Husen är enligt ägarna byggda med ett minimum av materialavfall och lyfts på punktfundament eller stålkolumner för att skydda naturen och kan nedmonteras utan att lämna spår efter sig,

Foto: Pasi Alto

Fordypningsrommet Fleinvær

Foto: Pasi Alto

Fordypningsrommet Fleinvær

Foto: Pasi Alto

Annons

Leave A Comment