Miljömålspris till initiativ för fossilfri stålproduktion

Miljömålspris till initiativ för fossilfri stålproduktion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Göteborgs stad – Kretslopp och vatten, HYBRIT och ekologen Lennart Henrikson har tilldelats årets Miljömålspriser. Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger delade ut priserna i samband med konferensen Miljömålsdagarna i Karlskrona.

Miljömålspriset är ett pris som Naturvårdsverket instiftat för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Priset delas ut för första gången i år, då miljömålen fyller 20 år. Priset delas ut i kategorierna uthållighet och långsiktighet, mod och tempo samt årets inspiratör. Initiativet HYBRIT vann kategorin Mod och tempo för att de tagit sig an utmaningen att göra svensk stålproduktion helt fossilfri. Med deras nya teknik finns potential att kapa 10 procent av hela Sveriges växthusgasutsläpp och ännu mer om tekniken sprids globalt.

Martin Pei, ordförande i Hybrit Development och vice verkställande direktör och teknisk direktör på SSAB, var på plats för att ta emot priset i samband med konferensen Miljömålsdagarna i Karlskrona.

— Med HYBRIT visar SSAB, LKAB och Vattenfall att det går att ställa om stålindustrin. Men det krävs mod, innovation och snabbhet. Därför känns det fantastiskt att HYBRIT uppmärksammas på det här sättet. Vi ser redan nu hur fler stålföretag i världen också börjat våga se möjligheten och kanske följer efter. Jag skulle säga att hela Sverige och världen är vinnare till det här priset, då den här omställningen innebär att vi kommer att kunna minska våra utsläpp med 10 procent i Sverige och har potential att i framtiden även sänka koldioxidutsläppen i andra delar av världen, säger Martin Pei.

Annons

Läs mer: Ny satsning på klimatkompenserat stål

Pris till avfallsförebyggande arbete

Göteborgs stad, förvaltningen Kretslopp och vatten, blev vinnare i kategorin Uthållighet och långsiktighet för förvaltningens strategiska arbete med att förebygga avfall och därigenom minska miljöpåverkan. Förvaltningen har systematiskt gått igenom möjligheterna att förebygga och minska uppkomsten av avfall i olika typer av kommunala verksamheter. Kombinationen av många, små, enkla åtgärder och uthållighet har gjort att avfallet och därmed stadens miljöpåverkan och kostnader minskat. Till exempel har 520 kök minskat matsvinnet med 50 procent på två år, 55 äldreboenden minskat avfallet med 20 procent och en förskola minskat antalet engångsartiklar med 70 procent.

Vinnaren som röstades fram som Årets inspiratör blev Lennart Henrikson som ägnat hela sitt yrkesliv åt att främja god vattenvård och hållbart skogsbruk. Lennart har utbildat och inspirerat hundratals markägare att bedriva skogsbruk så att livsmiljöerna bevaras i skogens sjöar och vattendrag.

Martin Pei. / HYBRIT ska göra stålproduktionen koldioxidneutral. Foto: SSAB / Energimyndigheten

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.