• tisdag , 28 mars 2023


Växande lantbruk på Gotland väljer limträ

Foto: Johan Jakobsson.

Växande lantbruk på Gotland väljer limträ

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

När besättningen av mjölkkor växte så blev den familjeägda ladugården trångbodd. Efter en upphandling föll valet på en lantbruksbyggnad i limträ från Martinsons. Monteringen skötte jordbrukets egen personal.

– Vi är bönder och inga byggare så jag blev överraskad av hur smidigt och enkelt det gick med hjälp av Martinsons bygginstruktioner, säger Johan Jakobsson som äger gården Burgsvik på Gotland.

Gården har nu bestält ytterligare ett stall i limträ.

– Vi slipper den här invändiga kondensen och rosten som följer med andra material. Dessutom är det väldigt snyggt, säger Johan som driver lantbruket med sin bror Fredrik.

När det var dags att bygga nytt kostall för drygt två år sedan togs det in offerter till en stor upphandling där det jämfördes mellan limträ och stål till en byggnad på 36×100 meter.

– För oss var det ett stort bygge och det kändes viktigt att allt blev rätt. Dels var priset tilltalande men det som avgjorde till Martinsons fördel var kompetensen på sälj- och projektsidan som vi fick väldigt bra dokumentation av. Det var noggrant och upplevdes professionellt från början och den känslan har bestått, säger Johan och fortsätter:

– När själva leveransen anlände så var det på avsatt tid, tydligt uppmärkt och allting gick smidigt. Jag och min bror hade ingen erfarenhet av att bygga med limträ så den stora utmaningen var att våga sig på att sätta upp ett trähus. Men det visade sig vara som ett gigantiskt Lego. För oss som har småbarn var det ingen större skillnad förutom att det skedde med hjälp av maskiner, säger Johan och skrattar.

Med leveransen bifogade Martinsons en byggbeskrivning i steg-för-steg. Bygg-komponenternas höga prefabriceringsgrad gav ett snabbt montage.

– Vi har levererat till lantbruk runt om i Sverige under många år nu och bara de senaste åren handlar det om flera hundra hallar. Det hjälper förstås till när det handlar om att skapa tydlighet hela vägen till färdig byggnad, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager hos Martinsons.

Och under 2020 kommer en av leveranserna att gå till ett nytt kalvstall hos Burgsvik, som har ungefär 600 djur i dag.

– Det känns både roligt och hedrande att få hjälpa kunder på det här sättet och det är vårt jobb att komma på bra lösningar och hitta en helhetsekonomi som tilltalar kunden. Jag uppskattar när vi får sitta ner tillsammans och jämföra äpplen med äpplen. Det är en viktig dialog som gör att vi kan objektanpassa erbjudandet ännu mer, säger Jonas Lindgren.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons