• tisdag , 25 juni 2024


Martinsons levererar och monterar trästomme till bostadskvarter i Kålltorp

Martinsons levererar och monterar trästomme till bostadskvarter i Kålltorp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

För att profilera och passa in i det skogsnära området Östra Kålltorp byggs flerbostadshuset Träkronan i trä. Martinsons levererar och monterar nu KL-trästommen till byggnaden där F O Peterson har totalentreprenaden.
– Ett riktigt bra projekt för oss där vi har varit med i ett tidigt skede och kunnat påverka både utformning och montage, säger Martinsons montagechef Pelle Olsson.

Brf Träkronan består av tre trapphus som sitter ihop med en förskjutning, vilket ger en känsla av tre olika hus. Byggnaden är sju och åtta våningar hög och rymmer totalt 59 lägenheter samt en övernattningslägenhet och en gemensamhetslokal. Lägenheterna är fördelade på två till fyra rum och är mellan 55 och 96 kvadratmeter stora.

Strax efter årsskiftet påbörjades montaget av det första trapphuset av tre och i mitten av mars la man på taket på första etappen.
– Uppdelningen gör att huset snabbt blir tätt och en stor vinning med att använda trä är att det torkar väldigt fort. Vi monterade taket på en torsdag och måndagen därpå började man gipsa, säger Pelle Olsson.

Hela byggnaden beräknas vara färdigmonterad till sommaren.

Martinsons levererar 2 100 kubikmeter KL-trä och 150 kubikmeter limträ till Träkronan.
– Det känns roligt med ett träprojekt, som ligger i tiden. Jämfört med betong så ger trä en friskare och behagligare arbetsmiljö och montaget går att jämföra med prefabricerade projekt där färdiga element monteras på plats, säger F O Petersons projektchef Henric Wahlström.

Totalentreprenören F O Peterson arbetar i egen regi, från arkitekter till platsledning, och tar utöver det in leverantörer och underleverantörer i projektet. Martinsons är den entreprenör som har varit med längst.
– De presenterade en stark helhetslösning i KL-trä och fanns med redan i projekteringsfasen med ansvar för konstruktionen. Nu är första trapphuset färdigmonterat och allt har flutit på bra så här långt, konstaterar Henric Wahlström.

Området i Östra Kålltorp där huset byggs har skogen alldeles intill och ligger också i närheten av Delsjöns golfbana samt andra friluftsaktiviteter. I området bygger fem byggherrar bostäder i blandad ägandeform.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons