• söndag , 26 maj 2024


Martinsons montage i Örebro på väg mot målgång

Martinsons montage i Örebro på väg mot målgång

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Martinsons montage av Korsningen, en byggnad med totalt nio våningar mitt i centrala Örebro, slutförs under sommaren. Montaget av stommen i KL-trä och limträ inleddes under våren och har fortgått i en snabb takt. Byggdelar har levererats med lastbil nästan varje arbetsdag där mycket monterats direkt från flaket.

– Det är alltid en logistisk utmaning att bygga mitt i en växande stad, men vi har kunnat hantera det på ett bra sätt, säger projektledaren Rickard Bäckström på Martinsons, som arbetar på uppdrag av huvudentreprenören NA Bygg.

– Det har varit ett riktigt bra och utvecklande samarbete med NA Bygg, säger Rickard.

Varje leverans har omfattat 45 till 60 kubikmeter material. Totalt har Martinsons levererat cirka 1000 kubikmeter limträ och 1 400 kubikmeter KL-trä till huset som blir något av ett landmärke i Örebro.
– Vi har lyft många delar direkt från lastbilen och upp till den våning där vi bygger. Det har fungerat riktigt bra och har underlättats av att vi haft en hög prefabriceringsgrad vilket förkortat byggtiden på plats. När montaget löpte på som allra smidigast kunde Martinsons slutföra en våning på bara fem arbetsdagar.

Att jobba i täta och urbana miljöer blir allt vanligare för Martinsons, som tidigare genomfört flera projekt mitt i centrala Stockholm och andra växande städer i Sverige.
– Det är erfarenheter vi har nytta av. Vi har bevisat att vi kan planera logistiken på ett bra sätt och hantera det i skarpt läge. Det är en styrka vi tar med oss till kommande projekt med liknande förutsättningar. Vår bedömning är att de kommer att bli allt fler, säger Rickard.

Martinsons projektering, leverans och montage till Korsningen i Örebro har genomförts under pandemin, vilket ställt särskilda krav på digitaliserade arbetssätt.
– Vi har följt alla restriktioner och för egen del har det bland annat inneburit att jag inte kunnat besöka byggplatsen. Det är ovanligt, men också en styrka att vi kunnat hantera och hålla ihop projektet trots att vi inte kunnat ses.

Totalt kommer Korsningen att omfatta 6 900 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Byggnaden blir Sveriges första färdigställda klimatneutrala kontorshus och certifieras enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2.

Fastighetsbolaget Castellum som uppför byggnaden beräknar att den kommer att kosta 225 miljoner kronor inklusive byggrätt. Byggnaden har ritats av Utopia Arkitekter.

BILD: Castellum

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons