• söndag , 26 maj 2024


FSC-märkt KL-trä hjälper kontorsfastighet att nå platinanivå inom miljöcertifiering

Kvarteret Hilton Frösunda i Solna. Bild: Vasakronan/Sweco

FSC-märkt KL-trä hjälper kontorsfastighet att nå platinanivå inom miljöcertifiering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Martinsons första leverans från den nya KL-träfabriken i Bygdsiljum gick till kvarteret Hilton Frösunda i Solna – en kontorsbyggnad i nio våningar med de två översta våningarna helt i trä och målet att nå den högsta nivån i miljöcertifieringssystemet LEED.

Martinsons nya produktionslinje för KL-trä invigdes i västerbottniska Bygdsiljum i våras. Inte långt därefter lämnade den första leveransen fabriken för kvarteret Hilton Frösunda i Solna, norr om Stockholm. Kontorsfastighetens två översta våningar omfattar tillsammans en yta på 1800 m2 där bärverket utgörs av limträ och bjälklaget av KL-trä. Martinsons står också för montaget av träbaserade takelement från tillverkaren Lättelement i Örnsköldsvik.

Byggnaden har som mål att nå den högsta nivån, platina, inom miljöcertifieringssystemet LEED* som administreras av Sweden Green Building Council. Och Martinsons har levererat i enlighet med de höga ambitionerna inom hållbarhet och låg klimatpåverkan.

– Vi har bara använt FSC-märkt virke vilket innebär att råvaran har full spårbarhet från skog till färdig produkt. Dessutom har vi tagit fram miljövarudeklarationer på våra byggdelar vilket visar att vi lever upp till de högt ställda kraven på kvalitet och hållbarhet, säger Robert Andersson, projektledare på Martinsons.

Miljövarudeklarationerna har utförts av IVL Svenska Miljöinstitutet och godkänts av EPD Norge. De visar att en kubikmeter av Martinsons KL-trä, inräknat råvaruutvinning och transporter, binder hela 658 kg koldioxid netto och att en kubikmeter limträ binder 679 kg CO2 netto.

Fastigheten byggs på en relativt liten tomt mellan två andra fastigheter, något som inneburit en hel del logistiska utmaningar för leveranser och byggnationer.

– Det har varit riktigt trångt om utrymmet både för leveranserna och för själva montaget. Utmaningen låg i att få flödet att fungera. Men på det hela taget gick det väldigt bra. Trä har ju den fördelen att det är inte väger så tungt. Dessutom har vi ett gott samarbete med både entreprenören Peab och med Vasakronan som är beställare. Då går det mesta att lösa, säger Robert Andersson.

Kontorsfastigheten kommer att stå klar för inflyttning under 2018.

*The LEED™ Green Building Rating System är det mest kända bedömningssystemet, utvecklat och administrerat av U.S. Green Building Council. LEED är anpassat för alla typer av byggnader genom att olika versioner utvecklats från grundversionen. Den version av LEED som oftast används för att certifiera kommersiella fastigheter bedömer byggnadens miljöprestanda utifrån områdena: närmiljö, vattenanvändning, energianvändning, material samt inomhusklimat. Därtill kan bonuspoäng uppnås för innovation i projektet och regionala hänsynstaganden.

Mer information
Robert Andersson, projektledare
Martinsons
Tel: 070 534 35 31

Stig Axelsson, försäljningschef
Martinsons
Tel: 070 606 87 55

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Martinsons