MAF Vinner Årets Stockholmsbyggnad 2019

MAF Vinner Årets Stockholmsbyggnad 2019

annons

Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2019 när stockholmarna fick första fram sin favorit. Arkitekt bakom projektet är MAF Arkitektkontor som har gestaltat och projekterat.

“Stor eloge till alla inblandade som lyckats så bra med anpassningen av den här kulturhistoriskt värdefulla byggnaden till en modern attraktiv skolmiljö,” skriver MAF i ett pressmeddelande. Byggherre har varit Fastighets AB Balder.

– Alla inblandade har gjort en heroisk insats med anpassningen av den här kulturhistoriskt värdefulla byggnaden till en modern och attraktiv skolmiljö, säger MAF och Balder.

Byggnaden är ritad av Axel Lindegren och invigdes 1926. Efter att Länsstyrelsen flyttade ut från sina lokaler i det gamla ämbetshuset gjordes fastigheten om till skola.

Här kommer det att finnas över 2 000 elever i ett hus där det tidigare arbetade 700 i vad som till stora delar var cellkontor. Murar har rivits för att istället ge plats åt klassrum och öppna studielandskap. En stor del av omvandlingen har varit att skära fram ett annat hus ur en allvarlig ämbetsmannabyggnad, att ge plats för liv, lek och lärande. I nischer på trappavsatser har man också gett plats för informella samlingspunkter, platser att dra sig undan på, högt uppe i byggnaden med utsikt över Kungsholmens taklandskap.

De gamla tjänstemannadörrarna har fått glas så att man kan se in i klass- och grupprum. På vinden och i tornrum har man inrett ateljéer. Den eleganta gården med sitt färgglada cirkulära tillägg kommer bli gymnasiets samlingsrum i avsaknad av en aula.

– Anna Whitlocks gymnasium är en mycket värdig vinnare. Det är imponerande hur den gamla myndighetsbyggnaden har förvandlats till en modern skolbyggnad. Dessutom har skolan bidragit till att ge än mer liv och rörelse i området, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Årets Stockholmsbyggnad 2019, presenterades vid en ceremoni i Stockholmsrummet den 5 juni. Tävlingen startade med en nomineringsperiod till och med den 26 februari där alla som ville kunde lämna förslag via mejl eller brev. De nominerade byggnaderna presenterades för en jury som utsåg tio finalister. Juryn utgick från byggnadens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm.

Foto: Åke E:son Lindman

annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.