Lyckade försök med att ersätta fossila bränslen i HYBRIT

Foto LKAB

Lyckade försök med att ersätta fossila bränslen i HYBRIT

ANNONS

Annons

SSAB, LKAB och Vattenfall avser att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål. Utvecklingen av nästa generations pelletsverk pågår där en av LKAB:s utmaning och bidrag i HYBRIT är att utveckla fossilfria pellets, vilket kräver byte av uppvärmningsteknik i processen.

Hybrit Development är ett samägt bolag som bildats av ståltillverkaren SSAB, gruvföretaget LKAB och energiföretaget Vattenfall. Syftet med samarbetet är att utveckla världens första fossilfria malmbaserade ståltillverkningsprocess. Biprodukten man får genom att använda fossilfri el och vätgas i stället för koks och kol i ståltillverkningen, är vatten i stället för koldioxid.

LÄS MER: Utmaningar längs med produktionskedjan

Just nu pågår fullskaleförsök att ersätta fossil olja med bioolja i ett av LKAB:s befintliga pelletsverk i Malmberget, vilket minskar utsläppen för verksamheten med 40 procent under testperioden som pågår till 2021. Dessa tester är en del av pilotfasen i HYBRIT och enligt LKAB har försöken med fossilfria bränslen i LKAB:s pelletsverk gett lyckade resultat.

– Att få positiva resultat från olika värmningstekniker är en viktig milstolpe mot att leverera världens första fossilfria järnmalmspellets och längre fram i värdekedjan fossilfritt stål. HYBRIT-initiativet är en nyckel för att nå LKAB:s mål att vara en ledande koldioxidfri järnmalmsleverantör, initialt i en fossilfri värdekedja från gruva till fossilfritt stål, och på längre sikt helt koldioxidfritt, säger Markus Petäjäniemi, direktör Marknad och teknik LKAB.

Alternativa bränslen för värmning av pelletsprocessen, baserat på fossilfri el och biobränslen, har också testats i pilotskala, bland annat vätgas och plasma. Resultaten är lovande men kräver vidareutveckling innan en implementering i fullskala är möjlig, uppger LKAB.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.