LINK arkitektur rekryterar experter på parametrisk design

LINK arkitektur rekryterar experter på parametrisk design

ANNONS

Annons

Genom att rekrytera experter på parametrisk design i Sverige, Norge och Danmark vill LINK arkitektur satsa på effektivisering och frigöra tid till arkitektonisk gestaltning.

Koncernen har nyligen anställt André Agi, en av Sveriges främsta utvecklare inom parametrisk design. Han kommer senast från Liljewall arkitekter, där han arbetade med digital utveckling och parametrisk design. Han har också en bakgrund inom programmering och är utbildad arkitekt. Tillsammans med Franz Forsberg-Mussault i Norge och Jan Buthkei Danmark kommer han att driva företagets satsning med målet att effektivisera det interna arbetet, göra det enklare och ännu mer självklart att skapa hållbara byggnader och att i ännu större utsträckning bistå beställarna med underlag.

– Det ska bli enormt spännande att följa hur vår yrkesroll kommer att utvecklas i takt med tekniken. En del oroar sig för hur automatisering kommer att påverka hur vi skapar arkitektur och att det finns en risk att vi bygger bort människorna, men det är tvärt om. Våra arkitekters och ingenjörers roll ska alltid vara att skapa bra arkitektur och att fatta beslut kring projektets utformning när både fakta och mjukare värden ska tas hänsyn till. Utnyttjandet av nya tekniker handlar snarare om att ge dem förutsättningar att fatta mer informerade beslut, menar André Agi, kompetensledare för parametrisk design på LINK arkitektur.

Ger direkt feedback

Parametrisk design går ut på att göra design mätbar genom att utvärdera data och basera gestaltningen på logik och fakta. Med teknikens hjälp kan bland annat solljus, vind, inomhusklimat och CO2-påverkan spela en avgörande roll för byggnadens utformning. Projektets viktigaste parametrar definieras och sedan hjälper algoritmer till att ge arkitekten direkt feedback på huruvida designen uppnår kraven eller inte.

– Vi är väldigt glada över att ha André Agi med i utvecklingsarbetet och som ett operativt stöd i våra projekt. Jag har fullt förtroende för att han kommer att bana väg för våra ambitioner inom arkitekturkvalitet, hållbarhet och effektivitet, säger Arno De Ryst, ansvarig för BIM och digitalisering på LINK arkitektur i Sverige.

Kartlägger dagsljus och energiproduktion

LINK arkitektur har sedan tidigare arbetat med parametrisk design i ett antal projekt. Exempelvis har fasaden på Hammerfests sjukhus utformats med parametrar med direktkoppling till den huvudsakliga 3D-modellen, vilket innebär att man kan bearbeta den invändiga planritningen fram till några timmar före leverans och uppdatera fasaden med korrekt fönsterplacering och dagsljusförhållande i patientrum och kontor. Ett annat exempel är utvecklingen av Mysens centrum, sydost om Oslo. Där var huvudkriteriet att skapa förutsättningar för optimalt dagsljus och inomhusklimat till en låg kostnad. I det fallet används visuell programmering för att kartlägga dagsljus och utsikt samt energianvändning och -produktion.

André Agi tillträdde sin tjänst i Göteborg den 2:e december och i början av 2020 drar satsningen igång ordentligt inom hela koncernen.

Jan Buthkei, André Agi och Franz Forsberg-Mussault. Foto: Lars Gartå

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.