Liljewall & Wästbygg bygger förskola i trä

Illustration Liljewall

Liljewall & Wästbygg bygger förskola i trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Liljewall har i samarbete med Wästbygg vunnit Trelleborgs kommuns markanvisningstävling för kvarteret Bollen som utlysts under våren.

Uppdraget gick ut på att ta fram ett förslag på en vacker, funktionell förskola med höga hållbarhetsvärden som skulle landa på kulturhistorisk mark i anknytning till Folkets Park i Trelleborg. Wästbyggs och Liljewalls vinnande förslag utgörs av en funktionell och identitetsskapande förskola med bearbetade träfasader. LCA-beräkningar för solceller och miljöcertifieringar har gjorts, därtill flertalet volymstudier för att bedöma och landa i en gestalt med låg energiförbrukning och ett intressant formspråk, skriver Liljewall i ett pressmeddelande.

– En av de viktigaste utmaningarna var att skapa ett sympatiskt koncept som både passar in i det urbana sammanhanget och som samspelar med de befintliga paviljongerna och parklandskapet. Genom det här förslaget tar vi hänsyn till de här aspekterna samtidigt som vi skapar en identitetsskapande arkitektur för de kommande generationerna, säger Jeff Robles, arkitekt på Liljewall.

Annons

– Tillsammans med Liljewalls har vi skapat en förskola som är väl anpassad till den omgivande parkmiljön. Husets utformning, med bland annat takets olika vinklar, har inte bara ett estetiskt syfte utan möjliggör också hållbarhetsåtgärder som solceller och sedumtak. I sin tur blir detta en tillgång i förskolans pedagogiska verksamhet genom att barnen kan följa elproduktionen via en skärm i entrén. Förskolan kommer att miljöcertifieras, men certifieringssystem och nivå fastställs under det fortsatta utvecklingsarbetet, säger Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling AB.

Fastigheten kommer att ägas av Wästbyggs koncernbolag Inwita Fastigheter.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.