Levererar till en av Atlantas högsta byggnader

Levererar till en av Atlantas högsta byggnader

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I Atlanta, USA, byggs just nu ett drygt 220 meter högt kontors- och bostadskomplex, som kommer bli en av de högsta byggnaderna i Atlanta. Thomas Concrete Group levererar betong till byggnaden, som inte bara ska klara starka vindar utan även seismisk aktivitet.

– Det här är ett utmanande projekt, som har föregåtts av rigorösa hållbarhetstester och produktutveckling. Vi har lärt oss av Karlatornet och andra höga byggnader som vi har levererat till, men det här har ställt ytterligare krav på våra laboratorier i såväl Sverige som USA, säger Hans Karlander, vd och koncernchef för Thomas Concrete Group.

När den 224 meter höga byggnaden i Atlanta står klar, kommer den att innehålla 350 lägenheter och drygt 20 000 kvadratmeter kontor och vara en av de högsta i Atlanta.

Omfattande tester

Totalt kommer Thomas Concrete Group att ha levererat drygt 60 000 kubikmeter betong till projektet, där bara själva grunden har krävt ca 3 300 kubikmeter.

I koncernens laboratorium har man gjort rigorösa tester för att få fram en betong med rätt tryckhållfasthet och som klarar stora påfrestningar från naturen. Resultatet blev en hållbar betong där endast 25 procent cement används, vilket resulterar i ett GWP (Global Warming Potential)-värde på fantastiska 181 kg/kubikmeter. I processen har det även varit viktigt att i så stor utsträckning som möjligt använda lokala alternativa bindemedel, som flygaska och slagg, istället för traditionell cement.

Annons

Thomas Concretes laboratorium i USA har varit drivande i designarbetet, men även koncernens centrala laboratorium i Sverige har varit involverade i projektet. Lärdomar från andra höga byggnader, som t ex det 246 meter höga Karlatornet i Göteborg, har varit viktiga och såväl det tekniska teamet som ingenjörerna för bygget, har varit delaktiga i utvecklingen av den avancerade betongen.

Samverkan för minskad klimatpåverkan

– Den första gjutningen av grunden var kritisk! Ytan är nästan 1000 kvadratmeter och ungefär 3,5 meter djup. Gjutningen började en fredagskväll och pågick oavbrutet fram till vad som beräknades bli tidig söndag morgon. Arbetet hade planerats under flera månader och var så väl organiserat att vi var klara 6 timmar tidigare än beräknat. Under hela tiden upprätthölls en kritisk temperaturtröskel och jag är oerhört stolt över vårt teams gemensamma insats för att säkert och effektivt leverera grunden till denna höga byggnad, säger Chris Nowicki, Commercial Sales på Thomas Concrete i Atlanta.

Byggnaden i Atlanta är ett lyckat exempel på när olika aktörer samverkar tidigt i byggprocessen för att reducera klimatpåverkan genom att använda alternativa bindemedel till cement.

Viktiga insikter

– Vi är inspirerade av att få ta oss an så här komplicerade projekt och där vi på ett så professionellt sätt löst de högt ställda förväntningarna från såväl byggentreprenörer som hållbarhetsexperter. Det visar hur långt forskarna på våra laboratorier har kommit och vilken kunskap som finns inom hela vårt team, när det kommer till att även bygga mycket höga byggnader hållfast och hållbart, säger Hans Karlander.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.