Forskningsstiftelsens stipendier utdelade: Tre uppsatser om hållbart byggande belönade med 50 000 kronor vardera

Från vänster: Hans Karlander, Nemir Chaudhry, David Bohman och Fin Johnsson

Forskningsstiftelsens stipendier utdelade: Tre uppsatser om hållbart byggande belönade med 50 000 kronor vardera

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Familjen Thomas Forskningsstiftelse har utsett årets stipendiater. Varje examensprojekt erhåller 50 000 kronor i stipendium för fortsatt utveckling av hållbar betong.

Familjen Thomas Forskningsstiftelse har som syfte att finansiera forskning kring hållbart byggande i betong. Stiftelsen är initierad av familjen Thomas, som äger den svenska betongkoncernen Thomas Concrete Group med verksamheter i USA, Tyskland, Polen, Norge och Sverige.

Två viktiga kategorier

Stipendierna utdelas till de bästa examensjobben vid tekniska högskolor i Skandinavien, i två kategorier: Smarta, resurseffektiva designlösningar som ökar betongens konkurrenskraft ur ett hållbarhetsperspektiv.
Resurseffektiv betong som minskar betongens klimatavtryck, inklusive alternativa bindemedel och proportionering för att minska bindemedel eller klinker.
I år gick stipendierna till tre olika projekt, från Sverige respektive Norge och Danmark.

Från Det Tekniske Institut i Köpenhamn premieras Rune Malthe Knudsen & Anne Sofie Hyldtoft Olsen. Deras projekt är en intressant experimentell studie av förändringar av mikrostrukturen hos cementbaserade material med flygaska vid kloridinträngning.

Annons

Jørgen Klokkervold & Lauritz Aure, från Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim, belönades för sin uppsats om integrerade strukturella hållfasthetsberäkningar och optimering av CO2-utsläpp för plana plattor med olika armeringslösningar.

Nemir Chaudhry & David Bohman från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg prisades för sitt arbete kring en förbättrad 3D strut-and-tie-metod för design av diskontinuitetsregioner.

Stipendieutdelningen ägde nyligen rum på Thomas Concrete Groups huvudkontor i Göteborg, där man nu ser fram emot nästa års stipendieansökningar.

Stiftelsen är nu i slutskedet av att påbörja finansiering av ett flerårigt forskningsprojekt. Läs mer på stiftelsens hemsida www.familythomasfoundation.com

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.