KSLA:s Caseutmaning 6–8 oktober: Stad och land – oändliga anspråk och ändliga resurser

KSLA:s Caseutmaning 6–8 oktober: Stad och land – oändliga anspråk och ändliga resurser

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

År 2050 förväntas vi vara 11 miljoner invånare i Sverige och nästan tio miljarder människor på jorden. Befolkningsökningen innebär nya flyttmönster och en ökad urbanisering, vilket leder till en ökad användning av, och hårdare konkurrens om, den begränsade marken. Samtidigt ska urbaniseringen värna ekosystem samt vara miljömässigt och socialt hållbar på lång sikt. Var ska maten odlas, var ska energiproduktionen ske och var ska människor bo, arbeta och konsumera? Hur ska marken egentligen fördelas?

Med Södertörns skog och åkermark, och med havet nära intill, växer visionen om Källberga. En vision om morgondagens naturnära bostäder med människan i fokus, präglat av social och ekologisk hållbarhet och i samspel med ett unikt och omväxlande landskap. Källberga är ett helt nytt naturnära bostadsområde i Nynäshamns kommun som fullt utbyggt kommer att rymma 600–700 bostäder kring en bykärna med verksamheter, samhällsservice, butiker och förskola. I den stadsdel som växer fram i storstadens utkant behöver man hantera såväl de urbana som de rurala utmaningarna. Det ställer stora krav på kommunen och myndigheterna, att hantera målkonflikter vid etableringen av stadsdelen – samt att tillgodose den långsiktiga förvaltningen av marken. Man behöver bygga för att hantera till exempel klimatförändringar, energiförsörjning och matproduktion. Hur ska dessa intressen prioriteras och samverka?

Metodutveckling testas för att förbättras

Årets utmaning genomförs i samarbete med forskning- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors och dess tema hållbar mark- och vattenanvändning. Projektledare, Sara Borgström lektor på KTH, och processledaren Karin Svärd Hertel från Greengoat, har inom ramen för projektet, tillsammans med flera andra aktörer i Stockholmsregionen, utvecklat en metod för lokal samverkan i urbaniserande, mångfunktionella landskap. Som en del av fortsatt kunskaps- och metodutveckling testas nu metoden i olika sammanhang. Under helgens caseutmaning kommer du att få arbeta med olika delar av metoden, bjudas in att reflektera kring dess användbarhet och möjliga förbättringar, och på så sätt bidra till pågående forskning och hållbar landskapsutveckling.

Annons

Som deltagare i Caseutmaningen är ditt uppdrag att gruppvis, med de andra projektdeltagarna, lyfta fram förslag på lösningar för att säkerställa en långsiktigt hållbar förvaltning av stadsdelen. För att lösa denna utmaning behövs olika deltagare med olika kompetenser och bakgrunder, för att ni tillsammans, på ett nytänkande sätt, ska lösa situationen. Vi tänker oss att deltagarna är i slutet av en utbildning, nyutbildad eller i början av ditt arbetsliv. Varmt välkommen med din intresseansökan senast 5 september!

Tid och plats

Årets Caseutmaning inleds den 6 oktober med introduktion och lunch på KSLA, Drottninggatan 95B i Stockholm. Därefter buss till det helt nybyggda bostadsområdet Källberga, Nynäshamns kommun. Lördagens och söndagens grupparbeten, analyser och diskussioner hålls på Ösmo Hembygdsgille med övernattning på Quality Hotel Winn Haninge.

KSLA:s ungdomsutskott står bakom de årliga Caseutmaningarna. Deltagarna är unga personer, i slutet av sin utbildning, nyutbildade eller unga i arbete. De sätts samman i grupper som på begränsad tid, en helg, ska ta fram ett förslag på lösning av ämnet som diskuteras. Varje grupp består av personer vars kunskaper varierar och kompletterar varann. Till sin hjälp har grupperna experter och resurspersoner, flera av dem ledamöter i KSLA. Gruppernas caselösningar diskuteras därefter i en större grupp.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.