ANNONS
Krook & Tjäder vinner tävling om väderskydd
Foto Krook & Tjäder

Krook & Tjäder vinner tävling om väderskydd

annons
ANNONS

En tävling om väderskydd för region Stockholms kollektivtrafik, som Region Stockholms trafikförvaltning (TF) och Sveriges Arkitekter har anordnat, är nu avgjord. Det blev Krook & Tjäders bidrag Natt och Dag som till slut blev det vinnande förslaget.

I projekttävlingen deltog fem tävlande om gestaltning av nya väderskydd för resenärsmiljöer i kollektivtrafiken. Väderskydden ska kunna användas i kollektivtrafikmiljöer som disponeras och förvaltas av regionens bolag, SL och Waxholmsbolaget.

Slitstarka material

Enligt tävlingskriterierna skulle väderskydden vara framåtsyftande och ta hänsyn till innovativa aspekter inom arkitektur, design, tillverkningsmetoder, miljö och hållbarhet. Väderskydden bör kännetecknas av miljöcertifierade materialval av hög kvalitet, som är slitstarka och som åldras med bibehållen gestaltad kvalitet, samt visar på cirkulära, underhållsvänliga och montagesmarta lösningar.

De ska motsvara resenärens behov, upplevas som trygga och attraktiva, vara tillgängliga och ändamålsenliga. Väderskyddets utformning ska även ses som en del av den arbetsmiljö som förare och driftspersonal arbetar i varje dag. Väderskydden ska ha ett trafikövergripande koncept som är hållbart över tid. De ska vara innovativa och realiserbara koncept för utformning och tillverkning av väderskydd för den samtida och tidlösa hållplatsen.

Ljus och rum

Det vinnande förslaget från Krook & Tjäder har enligt juryn tagit fram ett mycket starkt koncept, vilket krävs för att kunna anpassas, utvecklas och användas utan förlora sin identitet, funktion och karaktär. Konstruktionen är utvecklingsbar, flexibel och uppbyggd i moduler vilket gör att väderskyddet kan utvecklas över tid och nya funktioner kan adderas utan att förvanska utformningen. Väderskyddet är trots ett robust uttryck
transparent och de lyfta gavlarna kommer både att föra in ljus och utstråla värme under mörka tider på dygnet, enligt juryns motivering.

– Som resenär påbörjar du din resa med SL:s trafik redan när du anländer till väderskyddet, menar Joel Karlsson, industridesigner på Krook & Tjäder Design och uppdragsansvarig för tävlingsförslaget Natt och Dag. Väderskyddets kombination av ljus och rum ger resenären en känsla av att vara i nuet i väntan på någon av Region Stockholms transportmedel. Att vara i nuet är ett tillstånd då människan är som minst stressad, det ville vi ta fasta på. Vi vill låta väntan vara vila i närvaro.

Bärande balkar av aluminium

Takmodulen byggs av stål och plåt som varmförzinkas och därefter pulverlackeras för lång hållbarhet och hållfasthet mot väder och vind. Pelare och bärande balkar föreslås konstrueras av strängpressad aluminium för vridstyvhet och för att få in så många funktioner som möjligt vad det gäller att leda bort vatten och samtidigt kunna serva och ge el till olika funktioner, samt med möjlighet till återbruk. Vindskyddet förses även med en gavellåda som det går att gömma teknik i och som spaljé åt grönska.

 

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons
Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.