ANNONS
Konsultföretag vill klimatmärka alla byggnadskonstruktioner

Konsultföretag vill klimatmärka alla byggnadskonstruktioner

annons
ANNONS

Bjerking blir den första teknikkonsulten i Sverige som erbjuder och uppmanar sina kunder att klimatmärka byggnadskonstruktioner redan på ritningen i projekteringsskedet.

Enligt bolaget blir detta ett verktyg för att öka kunskapen om en byggnads totala klimatpåverkan och gör det möjligt att fatta mer välinformerade och klimateffektiva beslut.

– Byggbranschen arbetar redan i stor utsträckning med klimatpåverkan under driftsfasen, men det finns mycket kvar att göra när hela livscykeln räknas in. Sverige har stora utmaningar i att sänka vårt klimatavtryck och därför vill vi utmana vår bransch att öka ambitionerna och aktivt välja de mest klimatsmarta lösningarna. Det gäller hela värdekedjan i branschen, från vårt eget sätt att jobba som konsulter till våra kunder och byggbranschens leverantörer, förklarar Johanna Fredén, teknikansvarig för livscykelanalyser på Bjerking.

Minskade klimatutsläpp med 50 %

Klimatmärkningen innebär att byggnadens totala koldioxidutsläpp beräknas för en definierad livscykel. Olika konstruktionslösningar, materialval och leverantörer ger olika stora koldioxidutsläpp, och skillnaderna beräknas och visualiseras direkt i projektörens digitala 3D-modell av byggnaden. Ett exempel är bostadsfastigheten Cederhusen i Hagastaden i Stockholm, vars trästommar Bjerking projekterat på uppdrag av Folkhem/Veidekke Bostad. Genom att jämföra stomlösningar från fyra olika leverantörer visade klimatmärkningen att koldioxidutsläppen, från fabrik till byggarbetsplats, kunde minskas med cirka 50 % eller drygt 500 ton.

Cederhusen. Visionsbild: General Architecture

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.