Konkurrensen i byggmaterialindustrin ska utredas

Konkurrensen i byggmaterialindustrin ska utredas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Konkurrensverket har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera konkurrensen i inom byggmaterialindustrin.

Utredningen gäller de branscher som är av strategisk betydelse för bostadsbyggandet när det gäller: marknadskoncentration, prisbildning, vertikal integrering, internationell integrering, köpar- och säljarmakt, samt val av byggmaterial. Anledningen är ökningen av byggkostnader som har dragit iväg snabbt under ett antal år där byggmaterial har stått för nära hälften av ökningen, vilket kan tyda på konkurrensproblem.

– En väl fungerande byggsektor är en viktig del i samhället och våra tidigare undersökningar visar att byggsektorn är ett område där det behövs mer kunskap. Inom byggmaterialindustrin finns många branscher som påverkar bostadsbyggandet och därför är det viktigt att vi nu får möjlighet att göra en noggrann kartläggning av de här branscherna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Annons

Läs mer: Klimatdeklarationer – en otjänst för konkurrensen?

Effekter av krav på märkning

Inom ramen för uppdraget ska Konkurrensverket bland annat genomföra en internationell utblick för att kartlägga hur konkurrensmyndigheter i andra länder arbetar med konkurrensrättsliga frågor inom byggmaterialindustrin. Det kommer också att göras analyser av på vilket sätt standarder och krav på märkning och certifiering har påverkat konkurrensen. Konkurrensverket ska vid behov lämna förslag på åtgärder som förbättrar konkurrensen i byggmaterialindustrin. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 21 december 2021.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.