Kompetensbrist hindrar renoveringsarbete

Kompetensbrist hindrar renoveringsarbete

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I rapporten Renoveringskompetens rapporterar bostadsbolagen att det finns 800 000 lägenheter i Sverige som behöver renoveras. En stor del av dessa ligger inom de så kallade miljonprogrammen där läget är akut för hela 300 000 lägenheter.

Rapporten Renoveringskompetens är resultatet av ett SBUF-projekt som genomförts av Installatörsföretagen och Sveriges Byggindustrier. I projektet har 100 telefonintervjuer med kommunala och privata bostadsbolag samt 24 djupintervjuer utförts. Resultatet visar att av det totala beståndet på 2,4 miljoner lägenheter i bostadshus behöver en tredjedel, 800 000, renoveras. Bland dessa är behovet akut i 300 000 lägenheter, främst i miljonprogrammen. Problemet gäller inte bara storstäderna utan behovet är lika stort i hela landet enligt rapporten.

– Inom miljonprogrammen är läget akut för 300 000 bostäder. Här ser det mörkare ut än för det övriga beståndet då bostadsbolagen inte ser lönsamheten i att renovera här. Detta drabbar självfallet invånarna i form av dålig boendemiljö och ökad segregation, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Annons

Ett annat stort hinder som rapporten lyfter fram är en utbredd kompetensbrist både hos beställarna som hos utförarna.

– Bristen på långsiktig underhållsplanering är mest påtaglig i det kommunala beståndet där man ju också byter styre vart fjärde år. Här saknas långsiktighet. Har kommunernas bostadsbolag ekonomin för denna nödvändiga sociala insats? Vilken kompetens krävs för att genomföra renoveringarna? Om vi ska klara bostads- och energieffektiviseringsmålen behöver politikerna agera nu men också ta fram en plan som sträcker sig längre fram i tiden, säger Ola Månsson.

Foto: iStock

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.