Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen

Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Allmännyttans Klimatinitiativ uppdateras för att ytterligare minska bostadssektorns klimatpåverkan. För att nå Sveriges klimatmål behöver vi fokusera på de stora utsläppsposterna och fortsätta stötta varandra i klimatarbetet. Ett starkt klimatarbete är en förutsättning för att allmännyttiga bostadsbolag ska vara relevanta samhällsaktörer.

– Allmännyttan tar ett gemensamt ansvar för att minska klimatpåverkan i bostadssektorn. Med uppdaterade mål visar vi att klimatomställningen är både möjlig och nödvändig – och att hyresrätten har en självklar plats i framtidens hållbara samhälle, säger Cathrine Holgersson, vd för Sveriges Allmännytta i en kommentar.

Bättre kontroll

Klimatinitiativet hjälper bostadsbolagen att prioritera rätt klimatposter för att minska sin klimatpåverkan i hela värdekedjan. En stor majoritet av svenskarna ser klimatförändringarna som en avgörande samhällsfråga och förväntar sig konkreta insatser från bostadssektorn. Genom att samla och analysera data om energi, drivmedel och avfall får bostadsbolagen bättre kontroll över både sin klimatpåverkan och sina kostnader.

Annons

–Det uppdaterade klimatinitiativ fördjupar och ökar tempot i allmännyttans arbete för att minska boendets klimatpåverkan. Fokus ligger på verklig klimatnytta utan genvägar, säger Magnus Ulaner, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.

Uppdaterade mål för Klimatinitiativet:

Halvering av allmännyttans klimatpåverkan från 2025 till 2035.
Nybyggnation med maximal klimatpåverkan på 140 kg CO2e/kvm vid byggstart år 2035.
Fossilbränslefri driftenergi och fordonsflotta.
Minskning av restavfall till mindre än 50 liter per hushåll och vecka år 2035.
För bolag med fler än 2 500 lägenheter tillkommer mål om 35 procent minskning av klimatpåverkan, mellan 2025 till 2035, för renovering, verksamhets-, bygg- och rivningsavfall samt stora förvaltningsinköp. Mindre bolag kan frivilligt anta dessa mål.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.