Första nya Kombohuset invigt – eget byggkoncept för allmännyttan

Foto: Marcus Vilson

Första nya Kombohuset invigt – eget byggkoncept för allmännyttan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det allra första färdigställda Kombohuset i den nya generationen har nu invigts i Habo. Det nya Kombohuset är ett rött punkthus med 27 lägenheter, gemensamhetslokal i botten och egen elproduktion med hjälp av solceller på taket.

– Jättekul att Habo Bostäder är först ut, ett litet bostadsföretag som vågade ta steget och bygga det allra först huset i vårt senaste ramavtal! Nu ser vi fram emot att snart få inviga fler Kombohus, säger Åsa Johansson, ordförande i Sveriges Allmännytta.

Kombohus har funnits i elva år och har kunnat pressa byggpriserna med omkring 20 procent. Hittills har uppemot 10 000 bostäder byggts i olika slags Kombohus i fem olika ramavtal. Priset pressas genom en stor gemensam upphandling för allmännyttan i hela Sverige och genom att utnyttja fördelarna med standardiserat byggande.

Annons

Genom det senaste ramavtalet kan upp till 25 000 nya bostäder byggas i en ny generation Kombohus: punkthus och lamellhus från tre olika leverantörer. Husen kan sättas ihop som ett legosystem med stor variation i höjd, bredd, färg och form, håller hög kvalitet och har låg klimatpåverkan.

– Tack vare Kombohusen har vi kunnat bygga snabbt, ekonomiskt, miljömässigt och snyggt. Som litet bostadsbolag behöver man stora, starka och bra kompisar, så vi är mycket glada över att vi har fått ha Sveriges Allmännytta med oss i den här byggresan, säger Ulrika Rosander, vd på Habo Bostäder.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.