Klimatförbättrad betong blir standard i NCC:s husbyggnadsprojekt

Foto: NCC/Studio-E

Klimatförbättrad betong blir standard i NCC:s husbyggnadsprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

NCC går nu över till enbart klimatförbättrad betong i samtliga svenska husbyggnadsprojekt. Enligt bolaget innebär det sänkta koldioxidutsläpp från betonganvändningen om minst 10 procent.

NCC har arbetat med klimatförbättrad betong i ett flertal husbyggnadsprojekt genom åren och byggt upp kompetens och erfarenhet tillsammans med leverantörerna.

– Vi avslutade nyligen bostadsprojektet Kungsörnen i Helsingborg, ett pilotprojekt för hållbart byggande där vi bland annat har arbetat med klimatförbättrad betong och tillsammans med kunden lyckats reducera klimatavtrycket under byggtiden till närmare hälften mot jämförbart byggprojekt, säger Nilla Olsson, teknisk doktor byggnadsmaterial NCC Building Sweden.

Annons

Från och med april är all färsk betong som används i NCC:s husbyggnadsprojekt klimatförbättrad till steg 1 eller högre. Klimatförbättrad betong finns i tre olika steg där koldioxidutsläppet från betongen reduceras med 10, 25 respektive 40 procent.

– Vi ser allt större efterfrågan på lösningar som minskar koldioxidutsläppen. För att kunna bidra positivt till samhällsutvecklingen behöver vi arbeta målmedvetet med flera olika initiativ. Genom beslutet att arbeta med klimatförbättrad betong i samtliga NCC:s husbyggnadsprojekt i Sverige tar vi ett steg närmare en ny miljöstandard för NCC och våra kunder, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

– Genom att även arbeta med att slimma betongkonstruktionerna och planera för så låg materialanvändning som möjligt utifrån rådande förutsättningar kan vi få ner klimatpåverkan ytterligare, säger Nilla Olsson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.