Insatser mot psykisk ohälsa i byggbranschen under lupp

Insatser mot psykisk ohälsa i byggbranschen under lupp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

På vilka sätt kan arbetsförhållandena förbättras inom byggbranschen? Ny forskning ska titta närmare på hur branschen arbetar med den organisatoriska och den sociala arbetsmiljön och vilka effekter det har på arbetsförhållanden, hälsa och arbetsskador.

AFA Försäkring avsätter varje år cirka 150 miljoner kronor till forskning inom arbetsmiljö och hälsa, på uppdrag av arbetsmarknadens parter. Satsningar görs bland annat genom fyra anslagsomgångar per år. Gun Johansson vid Karolinska Institutet är en av nio projektledare som nu får forskningsmedel vid den andra anslagsomgången 2017. Hon får nästan 2 960 000  kronor för att utvärdera om insatser för att förändra organisatoriska och sociala förhållanden inom byggbranschen påverkar arbetsförhållanden, hälsa och arbetsskador på byggföretaget Skanska Sverige AB.

– De byggnadsarbetare som dagligen upplever stress har, enligt en tidigare rapport finansierad av AFA Försäkring, en fyrdubblad risk att råka ut för en allvarlig arbetsplatsolycka jämfört med de som sällan eller aldrig upplever stress på arbetet, säger Gun Johansson.

Studien sker i samarbete med Skanska Sverige AB, som planerar att utveckla skyddsronder, utvidga utbildning och ändra rutiner gällande arbetsskadeanmälningar för att förbättra arbetsförhållandena. Studien omfattar samtliga anställda på företaget, drygt 8 700 arbetare och tjänstemän.

– Ökad kunskap om hur psykosociala och organisatoriska arbetsförhållanden kan förbättras inom byggbranschen kommer förhoppningsvis, förutom att minska den psykiska ohälsan, också medföra färre arbetsplatsolyckor.

Projektet kommer att pågå till 2019 och förväntas ge ökad kunskap om hur organisatoriska och sociala arbetsförhållanden inom byggbranschen kan förbättras.

 

Foto: Skanska

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.