IN3PRENÖR bygger om Högalidskyrkan

IN3PRENÖR bygger om Högalidskyrkan

ANNONS

Annons

Högalidkyrkan på Södermalm i Stockholm ska renoveras och byggas om. Lagom till 100-årsjubileet ska upprustningen av Ivar Tengboms karaktäristiska kyrkobyggnad vara klar.

Högalidskyrkan är byggd i nationalromantisk stil efter ritningar av arkitekten Ivar Tengbom, som har inspirerats av medeltida kyrkoarkitektur. I samverkan med Högalids Församling och Kyrkans Fastighetssamverkan Stockholm AB (Svenska Kyrkan) bygger IN3PRENÖR om och restaurerar Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm.

Projektet innefattar renovering samt ombyggnad av delar av kyrkan till verksamhetsanpassade lokaler. Då projektet innebär ingrepp i kulturhistorisk miljö kommer ett varsamt byggande med respekt för antikvariska värden vara vitalt, skriver IN3PRENÖR i ett pressmeddelande. Få förändringar har genomförts sedan kyrkan uppfördes och kyrkan är som helhet i stort behov av restaurering, utbyte av tekniska system, anpassning gällande tillgänglighet bland annat.

Takplåtarnas infästningar, som är av järn, rostar sönder och därmed lossnar plåtar som riskerar att blåsa av. Murstenar är lösa och fasaden vittrar p.g.a. luftföroreningar, skriver Svenska Kyrkan. Brandskydd, elsystem och avloppsstammar är uttjänta och behöver anpassas till dagens krav. Det övergripande målet är att återföra kyrkobyggnadens interiör samt exteriör i form och kulör till det utseende den hade år 1923 när kyrkan invigdes.

— Vi är väldigt glada över att ha fått förtroendet av Svenska Kyrkan att genomföra detta för staden och kulturlivet viktiga projekt. Då projektet innebär ett varsamt byggande på grund av kulturhistoriska och antikvariska värden så ställer det höga krav på kvalitet och utförande vilket passar vår engagerade organisation väldig väl, säger Anders Bysell, vVD på IN3PRENÖR.

Projektet är påbörjat och kommer att färdigställas under 2023 då kyrkan fyller 100 år.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.