Hus i Rosendal lyfts fram under internationellt evenemang

Foto: Anders Tukler

Hus i Rosendal lyfts fram under internationellt evenemang

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kvarteret Botanikern i Uppsala fick i veckan stå som inspirerande exempel under arkitektevenemanget Archtober i New York.

Archtober är ett internationellt evenemang för arkitektur och design som hålls i New York. I år hålls det digitalt, och en av programpunkterna var kvarteret Botanikern i Rosendal. Det är träbyggnadsinitiativet Woodlife Sweden som valt att visa upp Botanikern under Archtober.

Uppsala kommuns arbete för hållbart byggande och högkvalitativ arkitektur lyfts fram som framgångsfaktorer för det lyckade bygget. Byggnaden lyfts fram för sin utformning i trä och för hur trivseln för de boende satts i fokus, bland annat genom mycket grönska och genomtänkta gemensamhetsytor på taket och innergården.

– Ett av målen i Rosendal har varit att bygga blandat, både med olika bostadsformer men också i utseende. Så skapar vi en mer levande stadsdel. Botanikern är ett bra exempel på hur vi säkerställer en god arkitektur som ska hålla i generationer, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Uppsala inrättar arkitekturpris

Botanikern ritades av Axeloth arkitekter och byggdes av Genova Property Group. Byggnaden tilldelades 2020 också Uppsala kommuns utmärkelse Arkitekturpriset för sin arkitektur och hållbarhet.

Uppsala kommuns stadsarkitekt Claes Larsson medverkar i en förinspelad film till evenemanget, och berättar där om hur Uppsala kommun sedan starten ställt höga krav både vad gäller hållbarhet och arkitektur i Rosendal.

– Vi är såklart väldigt stolta att få vara med i ett sånt här sammanhang. Intresset visar att vårt långsiktiga arbete med att höja kvaliteten i den byggda miljön har gett resultat, säger Claes Larsson, stadsarkitekt, Uppsala kommun.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.