Humanistisk teater i Uppsala vann Plåtpriset 2018

Humanistisk teater i Uppsala vann Plåtpriset 2018

Annons

Det blev White Arkitekter som den 8 mars fick ta emot Plåtpriset 2018 på Slagthuset i Malmö.

Plåtpriset som delas ut för åttonde året i rad, ges till ett projekt där metallens egenskaper och uttryck tillvaratagits i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Detta året valdes juryn att prisa Humanistisk teater i Uppsala med motiveringen:

“Plåtpriset 2018 tilldelas en byggnad vars fasad har givits ett mångfacetterat uttryck. Med ett framåtlutat och transparent yttre, tillåts visionen om det öppna och goda samtalet arbeta sig inifrån och ut. Metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning, maximerar effekten av materialet. Det ger byggnaden ett självständigt och teatraliskt uttryck, både i förhållande till sin omgivning och för sig själv. De historiska kopplingarna till staden och den digitala öppenhet mot världen, fulländar byggnaden som en ny samlingspunkt och symbol för humanistisk nyfikenhet.”

– Byggnaden hade inte blivit så bra utan Uppsala Universitets vision om den Humanistiska teatern. Dessutom hade vår beställare, Akademiska Hus, höga ambitioner. Fasaden är också ett mycket lyckat exempel på ett bra samarbete mellan arkitekt och konstnär. Vi delar äran med Ann Lieslegaard som tillsammans med Dsearch på White skapat mönstret för perforeringen, säger Jacob Melin, ansvarig arkitekt på White i ett pressmeddelande.

Foto: Måns Berg

 

Annons

Relaterade artiklar

One Comment

  1. Anniki Skeidsvoll Edén
    2018-03-12 at 09:03 Svara

    Test

Leave A Comment