HSB Stockholm testar intergenerationsboende för studenter

HSB Stockholm testar intergenerationsboende för studenter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

HSB Stockholm startar ett samarbete med Ett tak två generationer, ett initiativ som ska matcha bostadslösa studenter med seniorer med ledigt bostadsutrymme.

Ett tak två generationer startade som ett utvecklingsprojekt tillsammans med seniorer och studenter hösten 2015, delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova. Sedan den 1 september i år är HSB Stockholm medlem i den ekonomiska föreningen. Senare i höst lanseras en digital tjänst i form av en matchningsfunktion. Seniorer med ledigt utrymme i sina bostäder matchas med studenter som behöver tak över huvudet. Förutom att möjliggöra bostad till unga studenter innebär lösningen också minskad ensamhet för äldre samt användning av outnyttjad boendeyta. Projektet har flera samhällsekonomiska vinster, menar Anna Bengtsson, initiativtagare och vd, Ett tak två generationer.

– Flera av det stigande antalet äldre har råd att bo kvar, istället för att tvingas flytta till äldreboenden i förtid. Jämför man med stora delar av Europa ligger vi i Sverige långt efter när det gäller att både umgås och bo över generationsgränser. Där behöver vi bryta barriärer.

Det finns också en förhoppning om att samarbetet med HSB kan utökas till andra regioner i landet.

– Detta initiativ är även intressant ur ett forskningsperspektiv. Hur kan vi hitta indikatorer för att mäta social hållbarhet? Vad innebär det för en äldre person att kunna bo kvar i sin bostad, och samtidigt få sällskap? Det är frågor som ska mätas och konkretiseras, säger Anna Bengtsson.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.