ANNONS
Holmen beviljas medel till projekt om hållbar ytskyddsbehandling

Holmen beviljas medel till projekt om hållbar ytskyddsbehandling

annons
ANNONS

I det strategiska innovationsprogrammet BioInnovations ”snabbspår” Hypotesprövning har åtta projekt beviljats medel, bland annat ett projekt om hållbar ytskyddsbehandling av virke som Holmen leder.

Gemensamt för samtliga projekt är att de alla tar sin utgångspunkt i en radikal och innovativ frågeställning. I en utlysningsform som BioInnovation kallar Hypotesprövning stödjer programmet under sex månader mindre forsknings- och innovationsprojekt som fångar upp nya visionära idéer som har potential att bidra till övergången till en biobaserad ekonomi. Det innebär att osäkerhetsfaktorn kan vara högre än i mer traditionella projekt.

Projekt som visat sig lyckosamma i första steget kan sedan gå vidare och ansöka om steg 2 där de under en längre tidsperiod får en större finansiering för att utveckla den bekräftade hypotesens unika kundvärden och marknadsmöjligheter nationellt eller internationellt.

Nedbrytbart polymerskum

Under våren 2020 har tre projekt beviljats medel för att arbeta vidare i steg 2, till exempel tall-oljebaserade vattenavvisande mixtur för industriella träfiberskivor. Projektet har en total budget på 8,5 miljoner kronor och kommer att pågå under två år – mellan maj 2020 och april 2022.

– För att möta ökad medvetenhet hos konsumenter, lagkrav och larm om klimatförändringar krävs innovativa framsteg inom produktionen av träpanel. Detta för att minska fossilberoende, utsläpp av växthusgaser och negativa hälsoeffekter av formaldehyd, som används i nuvarande bindemedel. Därför vill vi utveckla hydrofoba mixturer baserade på talloljefraktioner för industriell tillverkning av träfiberskivor som kan ersätta de petroleumbaserade vaxemulsioner som idag används av branschen, säger projektledare Stergios Adamopoulos, professor vid Linnéuniversitetet.

Bioextrax arbetar med ett projekt om biobaserat och biologiskt nedbrytbart polymerskum från bioplaster och fjädrar.

– Polyuretanskum ingår i många av de produkter vi använder i vår vardag, som exempelvis madrasser, möbler och kläder. Nuvarande processer för tillverkning och avfallshantering av dessa skum bidrar på ett signifikant vis till både koldioxidutsläpp och nedskräpning i naturen. Vi hoppas och tror att våra material kan vara del av en lösning på dessa miljöproblem. Med en årlig global konsumtion av polyuretanskum om ca 10 miljoner ton, så är vår potentiella lösning även en mycket intressant kommersiell möjlighet, säger projektledare Edvard Hall, vd på Bioextrax.

Swedish Algae Factorys projekt ingår också i programmet med en budget på 3,8 miljoner kronor med målet att förbättra verkningsgraden hos solceller och solpaneler med hjälp av biobaserat material från alger.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.