Grönt ljus till Stockholms första stora massivträprojekt

Grönt ljus till Stockholms första stora massivträprojekt

Stockholms stads kommunfullmäktige har nu gett klartecken till Folkhems projekt Cederhusen, Stockholms första stora massivträprojekt, samt ett av de största i världen, i en innerstadsmiljö.

Projektet Cederhusen påbörjades av Folkhem 2010 som då föreslog en utbyggnad av Stockholms klassiska stenstad med ett tillägg i trä. Sex år efter den första kontakten med Stockholms stad fick Folkhem markanvisningar för kvarteren Bologna och Humboldt som byggs i sin helhet ovanpå taken till de tre tunnlarna för E4/E20 samt Värtabanan.

– Vi är väldigt glada över den här möjligheten, att med modern teknik och hög kvalitet i gestaltning få smycka Stockholms profil med ett nytt landmärke i massivträ, säger Cecilia Seavers, affärschef Folkhem.

10-13 våningar höga torn

Projektet innehåller fyra byggnader på två kvarter, med totalt 234 lägenheter, och åtta lokaler, totalt ca 21 500 kvm bta ovan mark. Cederhusen, som är ritade av General Architecture, kommer att uppföras med en stomme av massivträ, med undantag för de nedersta två planen som uppförs i betong på grund av grundläggningsförutsättningarna. Arkitekturen beskrivs som en modern tolkning av den klassiska stenstadens detaljer konsekvent utförda i trä. Fastigheterna utformas med fasad i cederspån. Projektets fyra torn, 10-13 våningar höga, bildar en bred front i söderläge mot Timglasparken med de större lokalerna ut mot Hagaesplanaden och parken. Husen placeras vid korsningen Hälsingegatan/Hagaesplanaden, nära den planerade nya tunnelbaneuppgången vid Hagaplan.

Byggstart efter årsskiftet

Cederhusen etablerar den storskaliga satsningen på trähusbyggande som är ambitionen med Folkhem, där Veidekke och Rikshem är parter. Sommaren 2017 gick bolagen ut med nyheten att Veidekke Bostad blir delägare i Folkhem Trä. Tillsammans har företagen presenterat ett förslag på 6 000 nya bostäder i trä som enligt Veidekke Bostad och Folkhem skulle innebära en minskning av koldioxidutsläppen med 600 000 ton i Stockholm. Projektutvecklingen och genomförandet av Cederhusen ligger inom Veidekke Bostad AB respektive Veidekke Entreprenad AB. Byggstart sker i januari 2019.

 

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.