Grönt ljus för prisbelönt vattentorn

Grönt ljus för prisbelönt vattentorn

ANNONS

Annons

2018 fick White Arkitekter uppdraget av Vivab att utforma det nya vattentornet i Varberg med förslaget VÅGA. Nu har genomförandeavtalet tecknats med Veidekke som ska bygga vattentornet.

Vattentornet är utformat som en stiliserad våg, där vattnet paketeras i ett långsträckt landmärke synligt både från centralorten och från E6:an som löper förbi staden. Genom att låta vattentornet sträcka sig på längden i stället för att ha en rund utformning vill White utmana den traditionella designen av vattentorn.

– Denna livsviktiga resurs blir ett nytt landmärke för staden, men också en symbol för deras nytänkande. Det känns otroligt kul att projektet nu realiseras, säger Lars Zackrisson, uppdragsledare på White.

Vattentornet ska placeras på Bastekullen i Träslöv. Det nya tornets reservoar kommer att rymma 10 000 kubikmeter vatten, jämfört med befintlig reservoar på 2000, vilket skapar en större säkerhet i dricksvattenleveransen. Ett stort fokus kommer att ligga på att minimera den negativa klimatpåverkan från byggprocessen. Ett flertal analyser har gjorts av byggnadsmaterialen och deras påverkan på miljön. Det valda materialet (betongen) beräknas ha en 100-årig hållbarhet. Den långsträckta utformningen ses även som fördelaktig på platsen, både ur ett arkitektoniskt perspektiv, men också för att minimera fotavtrycket på kullen.

Relaterade artiklar

2 Kommentarer

 1. Jennie Fagerström
  2021-02-04 at 08:38 Svara

  Det framgår inte av artikeln att vattentornet byggs i Varberg, vore kanske bra att skriva det? /Jennie som arbetar för Varbergs kommun

  • Anneli Hidalgo
   2021-02-04 at 09:02 Svara

   Tack för påpekandet! Det är nu tillagt.
   Mvh Redaktionen

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.