Grönt byggande växer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Untitled-2

Miljöcertifierade byggnader, smart stadsutveckling och miljövänliga byggmaterial ligger i tiden. Hållbart byggande blir allt viktigare för såväl allmänheten som för byggbranschen.

Antalet miljöcertifieringar inom byggbranschen går stadigt uppåt, berättar Evelina Strandfelt på Sweden Green Building Council, en ideell medlemsägd förening för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Organisationen verkar för grönt byggande samt för att utveckla och påverka miljö- och hållbarhetsarbetet i branschen. Enligt Evelina Strandfelt har grönt byggande gått från att involvera några enskilda aktörer till att idag ha blivit standard. Numera är det svårt att hitta något företag i byggbranschen – från de största byggföretagen till de små materialleverantörerna – som inte är involverade i grönt och hållbart byggande på något sätt.

– Förr fanns det aktörer som kunde välja bort att bygga hållbart, idag är inte det ett alternativ i lika stor utsträckning. Många av våra medlemsföretag menar på att de helt enkelt inte kan låta bli att certifiera. Dock finns det fortfarande en uppfattning om att det är mer kostsamt att satsa på hållbara byggprojekt och att en certifiering är för dyrt. Men vi ser i allt större utsträckning att det är en investering som desto fler väljer att ta.

Även Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier, redogör för en rejäl ökning inom denna sektor.

– Hållbart byggande, i vid bemärkelse, har verkligen blivit stort på senare år. Det gäller alltifrån energieffektiva byggnader till material och byggprocess. Särskilt inom energieffektivt byggande har det skett en markant ökning av antalet projekt de senaste fem åren.

Sverige står sig högt inom grönt byggande. Det är ett av de länder som certifierar flest byggnader enligt GreenBuilding. I juli 2013 hade 300 svenska byggnader certifierats i systemet. När det gäller utveckling av certifieringssystem ligger Sverige också i framkant. Just nu pågår t ex arbetet med att ta fram ett ramverk för hållbarhetscertifiering av stadsdelar.

– Det handlar om att ta certifieringen till nästa steg, där en byggnad inte ses som frikopplad från samhället utan är en del av en stor helhet, förklarar Evelina Strandfelt.

Annons

I projektet samverkar aktörer från statliga verk, byggherrar, kommuner med fastighetsägare, konsulter, arkitekter och forskare för att ta fram gemensamma verktyg. Tanken med ett certifieringssystem för stadsdelar är att det bl a kan bidra till att göra skillnad i arbetet med hållbar utveckling där perspektiven miljö, ekonomi och social hållbarhet hanteras likvärdigt. Sweden Green Building Council har fått i uppdrag att ta fram en svensk manual för det brittiska certifieringssystemet BREEAM Communities.

Inom grönt byggande förs även fler diskussioner kring betydelsen av ett livscykelperspektiv. Förutom energieffektivisering och val av uppvärmningsform bör även faktorer som miljöpåverkan från framställning av byggmaterial och energiåtgång under byggproduktionen tas i beaktande.

– Energikrav ställs på driften av en byggnad, däremot görs det inte när produktionen sker, menar Maria Brogren. Det finns en risk att vi fokuserar på fel saker när vi endast ser till energibesparingen under driften.

Därför pågår nu ett projekt för att kartlägga energianvändning och klimatpåverkan under produktionsfasen och sedan jämföra detta med driften. En annan del av livscykelperspektivet är att lägga större vikt vid materialval, att ställa högre krav på material och i högre grad dokumentera vad som byggs in.

– Det behövs bättre rutiner och tydligare krav på materialleverantörer, berättar Maria Brogren. Inom Föreningen för byggvarudeklarationer arbetar vi med utvecklingen av nya byggvarudeklarationer och diskuterar vad de behöver innehålla, hur mycket information om materialen som ska finnas med och hur ett elektroniskt format ska se ut.

Sveriges Byggindustrier driver även frågan om en loggbok för byggnader som ska visa var i byggnaden de olika materialen finns. Om det i framtiden kommer nya rön som visar att ett ämne är farligt och det finns i en byggnad, är det lättare att göra en bedömning om eventuell sanering.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.