Grafen kan ge starkare och grönare betong

3D-illustrationer av atomstrukturen i grafen. Foto: iStock

Grafen kan ge starkare och grönare betong

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En betong med grafen har utvecklats av forskare vid universitetet i Exeter i England. Grafen gör enligt forskarna betongen starkare, mer vattenavvisande och miljövänligare än traditionell betong.

Grafen består av ett enda lager kolatomer. Det delar många egenskaper med grafit,  men atomerna i grafen är ordnade i ett hexagonalt mönster, vilket gör det till ett extremt starkt och samtidigt lätt och böjligt material.

Nu har forskare från Exeter University utvecklat en metod som använder nanoteknik för att integrera grafen i traditionell betongproduktion. Det nya kompositmaterialet är enligt forskarna mer än dubbelt så starkt och fyra gånger mer vattenbeständigt än traditionell betong och alla betongprover som testats är enligt brittiska och europeiska standarder.

Annons

Forskningen  publicerades den 23 april i tidskriften “Advanced Function Materials”. I samband med detta berättade professor Monica Craciun vid universitetet i Exeter att den nya betongen  skulle kunna bidra till säkrare konstruktioner i exempelvis jordbävningsdrabbade områden.

– Det nya kompositmaterialet förändrar spelplanen radikalt när det gäller att förstärka traditionell betong för att möta dessa behov. Den är inte bara starkare och mer hållbar utan också mer motståndskraftig mot vatten, vilket gör den unikt lämpad för konstruktion i områden som kräver underhållsarbete och är svårtillgängliga. Men kanske ännu viktigare, genom att inkludera grafen kan vi minska mängden material som krävs för att göra betong med cirka 50 procent, vilket leder till en betydande minskning av 446 kg per ton koldioxidutsläpp, säger Monica Craciun.

Även forskare vid Chalmers har tidigare studerat hur grafen kan förstärka betong.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.