Göteborg satsar på utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser

Göteborg satsar på utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser

ANNONS

Annons

Ett 90-tal aktörer från branschen och Göteborgs Stad samlades för en marknadsdialog med syfte att påskynda omställningen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser.

Just nu pågår ett projekt där Göteborgs Stads alla byggande förvaltningar och bolag gått samman för att ta fram gemensamma upphandlingskrav i syfte att påskynda bygg- och anläggningssektorns omställning till elektrifierade och tysta arbetsmaskiner. Målsättningen är att Göteborgs Stads bygg- och anläggningsplatser ska vara helt utsläppsfria till 2030.

– Detta är unikt. Ingen annan stad i Sverige går så långt som vi. En stor utmaning för många svenska städer i dag är att växa snabbt och hållbart. Elektrifierade arbetsfordon och maskiner, med noll utsläpp och mindre buller, bidrar till attraktivare stadsmiljöer. Staden blir tystare och vi får renare luft, säger Anastazia Kronberg, verksamhetsledare på Business Region Göteborgs verksamhet Gothenburg Climate Partnership.

Genom Lagen om offentlig upphandling (LOU) kan man ställa krav på branschen och därmed påskynda omställningen.

– Tydliga förutsättningar är bra för en marknadsutveckling. Vi vill även tydliggöra Göteborg som en region i framkant för innovativa och hållbara lösningar också inom bygg- och anläggning, säger Anastazia Kronberg.

Tisdagen den 10 mars samlades aktörer och Göteborgs Stad för att diskutera omställningen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser och ta fram upphandlingskrav. Emmyly Bönfors, centerpartistiskt kommunalråd och ordförande för miljö- och klimatnämnden, var med under tisdagens marknadsdialog.

– Nu är det skarpt läge och 2021 kommer vi att testa upphandlingskraven i praktiken. Göteborg ska vara en progressiv förebild och vi har stora chanser att bli ledande i dessa frågor. För att stadens näringsliv ska fortsätta att vara globalt konkurrenskraftigt behöver också staden fortsätta att vara drivande i dessa frågor och agera i samverkan med industrin, säger hon.

Två av de företag som var på plats under mötet och som deltog i de efterföljande rundabordssamtalen var NCC och maskinuthyraren Cramo.

–  Det var positivt att se så många aktörer visar intresse för detta och det känns verkligen som att alla vill åt samma håll. Vi är ju många som måste vara med om vi ska nå minskade utsläpp, alltifrån kravställare, beställare, entreprenörer, leverantörer till maskinuthyrare och så vidare. Att så många är med är viktigt för att vi ska lyckas, säger Jonas Albo, inköpsspecialist Schakt och Transport på NCC.

– Jag tycker att det var en bra dialog och intressanta diskussioner. För att komma framåt i frågan behöver vi ha en dialog med både kunder och tillverkare och då är sådana här initiativ viktiga. Det ska bli intressant att se vilka konkreta krav detta kommer att landa i. Det är många dimensioner att ta hänsyn till, säger Maria Karlsson, Hållbarhetschef på Cramo.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.