Göteborg Energi tar nästa steg mot fossilfri fjärrvärme

Göteborg Energi tar nästa steg mot fossilfri fjärrvärme

Annons
annons

Senast år 2030 ska Göteborg Energi fasa ut alla fossila bränslen ur fjärrvärmesystemet. Som ett led i detta arbete kommer en ny ackumulatortank att byggas i anslutning till Rya Kraftvärmeverk i energihamnen på Hisingen.

Det beslutades nyligen av bolagets ledning och styrelse.

– Lite förenklat fungerar en ackumulatortank som en stor termos. När efterfrågan på värme är lägre så lagrar vi värme i tanken. Denna värme används sedan när efterfrågan är högre vilket gör att vi inte behöver använda fossila spetsanläggningar i lika hög grad. Ackumulatortanken skapar också en stabilitet i fjärrvärmesystemet vilket minskar risken för störningar i våra leveranser till kunderna, säger Anna Svernlöv, produktionsdirektör på Göteborg Energi.

Tas i drift i november 2019

Ackumulatortanken byggs i anslutning till Rya Kraftvärmeverk i energihamnen. Rya kraftvärmeverk körs i förstahand när elpriset är högt vilket får till följd att en klimatmässigt sämre elproduktion minskas någon annanstans. Trots att kraftvärmeverket gör nytta i dag kommer Göteborg Energi att på sikt avveckla anläggningen för att infria löftena om ett fossilfritt 2030.

Ackumulatortanken kommer att ha en maximal kapacitet på 1000 MWh. Det innebär att ackumulatorn fulladdad kan leverera sin maximala effekt på 130 MW i cirka sju timmar. Tanken kommer att bli 55 meter hög med en diameter på 23 meter och planen är att den ska tas i drift i november 2019.

– Förutom miljömässiga fördelar och säkrare drift räknar vi också med att ackumulatortanken ger positiva ekonomiska effekter där de rörliga kostnaderna för värmeproduktion minskar, säger Anna Svernlöv.

Den nya ackumulatortanken byggs bredvid Rya kraftvärmeverk. Montage: Liljewall

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.