Göteborg deltar i EU-projekt för hållbara stadslösningar

Göteborg deltar i EU-projekt för hållbara stadslösningar

Göteborg har tillsammans med Nice i Frankrike, Utrecht i Nederländerna och fyra följestäder beviljats 18 miljoner Euro, drygt 175 miljoner kronor, av EU för ett femårigt projekt.

Projektet kommer bland annat att utveckla nya lösningar inom förnybar energi, hur den kan lagras och styras, samt hållbara transporter. Utrecht i Nederländerna har exempelvis redan kommit långt med att införa elfordon i staden.
– Här ser vi att Göteborg har något att lära. Vi kommer att följa de andra städernas arbete och ta vara på deras erfarenheter och lärdomar, säger Eva Pavic, projektledare på Johanneberg Science Park, som samordnar projektet på uppdrag av Göteborgs Stad, i ett pressmeddelande.

I Göteborgs Stad samlas data in om allt från vägbyggen och sophantering till luftkvalitet. Den typen av data kommer ska nu delas på samma sätt i hela Europa, för att exempelvis en göteborgare ska kunna ta del av hur mycket sopor varje person skapar i staden och kunna jämföra med hur mycket en utrechtbo eller en nicebo skapar.

Vaasa i Finland, Alexandroupolis  i Grekland, Santa Cruz de Tenerife i Spanien samt Focsani i Rumänien kommer att testa, utmana och replikera projektets lösningar för ökad spridning över Europa.

Bild: Göteborgs stad

Annons

Leave A Comment