Golvaktör lanserar ny teknik för återvinning i industriell skala

Golvaktör lanserar ny teknik för återvinning i industriell skala

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tarkett har utvecklat en ny teknik som nu kommer kunna återvinna gamla plastgolv i industriell skala. Med den nya tekniken renas utrivna homogena plastgolv från lim- och spackelrester och ska därefter kunna återställas till råmaterial av lika hög kvalitet som plast gjord direkt av jungfrulig råvara.

Idag kan systemet hantera de homogena plastgolv Tarkett producerat sedan 2011, men ambitionen är att på lång sikt utveckla detta vidare.
– Det nya återvinningssystemet öppnar dörren till ett helt nytt förhållningssätt till plast där återvunnet material kommer kunna vara den huvudsakliga råvaran när nya golv produceras. Men ska vi komma dit behöver vi redan idag få in de golv som tas ut vid renoveringar. Därför hoppas vi nu komma i kontakt med så många offentliga aktörer som möjligt som har golv som kan återvinnas, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett.

Läs mer: Installationsspill från NCC:s byggen blir nya golv

Den tekniska lösningen har forskats fram i Sverige.

– Vi är oerhört stolta över att kunna berätta att vi löst en av de stora utmaningarna kring att återvinna gamla plastgolv, med en helt ny revolutionerande teknik, säger Dag Duberg. Det är ett viktigt steg mot ett cirkulärt och fossilfritt samhälle.

Hittills har gamla plastgolv gått till förbränning. Det beror framförallt på att det inte varit tekniskt möjligt att återvinna äldre golv, på grund av att de bland annat behöver separeras från lim och spackel. Men även bristande incitament för återvinning och bristande system för logistik och infrastruktur är utmaningar som behöver lösas, menar aktören. Det finns även kvarstående utmaningar med golv tillverkade före 2011 som kan innehålla ämnen som inte bör återföras in i kretsloppet.

Foto: Tarkett

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.