ANNONS
Installationsspill från NCC:s byggen blir nya golv
Foto Tarkett

Installationsspill från NCC:s byggen blir nya golv

annons
ANNONS

Varje år läggs 6 miljoner kvadratmeter plastgolv i Sverige, vilket resulterar i nästan 2 000 ton spill i form av små remsor och avkap. Genom Golvbranschens system, GBR Golvåtervinning, samlades 335 ton installationsspill in förra året men potentialen är mångdubbelt större. NCC satsar nu för att öka återvinningen ytterligare och lanserar obligatorisk återvinning av installationsspill från plastgolv över hela Sverige.

– Att jobba med återbruk och återvinning är en kärnfråga för oss. Förra året satsade vi på att öka antalet lastpallar som returneras för återbruk vilket har slagit mycket väl ut, och nu vill vi gå vidare med installationsspill från plastgolv, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.

Sparar 2 ton koldioxid

GBR Golvåtervinning har funnits i över 20 år och det omfattar alla större tillverkare av plastgolv på den svenska marknaden. Det är ett att få insamlingssystem som fungerar i verkligheten och en majoritet av spillet återvinns till nya golv.

– Om vi tar exempelvis en skola på 3 500 kvadratmeter blir spillet ungefär 1 ton. Detta måste vi såklart ta ansvar för och säkerställa att det återvinns. Återvinning av plast är viktig ur ett klimathänseende. När man återvinner 1 ton plast så sparar man ungefär 2 ton koldioxid, säger Pernilla Löfås.

Följa upp projektvis

Tarkett är en av de golvtillverkare som är med i systemet som förra året tillverkade motsvarande 70 000 kvadratmeter nya golv av det spill som samlades in via GBR-systemet. Nu finns även möjlighet att följa upp spillinsamlingen projektvis så att varje individuellt NCC-projekt kan mätas på hur mycket installationsspill som samlats in.

– Vi har som mål att återvinna minst 70 procent av vårt byggavfall år 2020. Vi jobbar på bred front med bland annat återbruk i koncernen av överblivet material och det vi nu gör med golvspillet är ett viktigt steg på vägen för att nå NCC:s vision om ett långsiktigt hållbart byggande, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef NCC.

Foto: Tarkett

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.