Gert Wingårdh designar nytt hotell på Landvetter

Gert Wingårdh designar nytt hotell på Landvetter

ANNONS

Annons

Den sju våningar höga byggnaden med stiliserade flaggor från världens alla hörn, ritat av Gert Wingårdh Arkitektkontor, blev det vinnande förslaget för Göteborg Landvetter Airports nya hotell.

Swedavia utlyste en projekttävling avseende arkitektur i mars 2016 och efter en prekvalificering valdes fem arkitektkontor ut som tävlat om att få utforma det kommande hotellet.

– Det vinnande förslaget från Wingårdh Arkitektkontor som vi nu presenterar har en god balans mellan gestaltning, effektivitet och integration med befintlig flygplatsbyggnad, kommenterar Charlotte Ljunggren, som varit en av åtta i tävlingsjuryn. Vi får ett estetiskt tilltalande och funktionellt hotell vid en välkomnande entré där både människor och de olika trafikslagen kan mötas.

Själva hotellet får runt 200 rum och blir sju våningar högt ovan mark. Entré, matsal/restaurang och publika ytor ryms i markplanet som integreras med den framtida ankomsthallen och entrén. I byggnaden planeras också för konferensanläggning och gym/relaxavdelning. Fasaden på denna byggnaden är utformad som abstrakta flaggor från hela världen och det internationella temat går också igen i det skärmtak som ska skydda och välkomna såväl hotellgäster som resenärer, berättar Gert Wingårdh, huvudansvarig arkitekt för förslaget på Wingårdh Arkitektkontor.

– Temat för vårt förslag, ”Öppet för världen”, känns lite extra angeläget då vi som arkitekter själva reser ganska mycket i uppdrag eller för att inhämta inspiration.

Byggnaden kommer att uppföras i enlighet med internationella standarder för miljöklassat byggande och byggnad och teknik ska uppfylla högt ställda krav och minimera energiförbrukning för uppvärmning, kylning och vattenförbrukning.

Det nya hotellet planeras stå klart vid årsskiftet 2019/2020.

Illustration: Wingårdh Arkitekter

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.