Frida Grönholm får årets Olle Bengtzon-pris

Frida Grönholm får årets Olle Bengtzon-pris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Frida Grönholm, reporter på Sveriges Radio, tilldelas Arwidssonstiftelsens  journalistpris på 75  000 kronor till Olle Bengtzons minne. Hon har granskat kommunernas bristande underhåll av avloppssystem som ökar risken för översvämmade hem. 

I Frida Grönholms reportage Regnen som dränkte Sverige – och kommunerna som brast som sändes i Kaliber i P1 förra året får lyssnaren veta varför regnoväder har lett till översvämmade källare och vardagsrum. Trots att experter har varnat för brister i många kommuners dagvattenledningar har inte mycket hänt – samtidigt blir extremväder och skyfall allt vanligare i Sverige på grund av klimatförändringarna.

Stor betydelse för demokratin

En av de intervjuade säger i reportaget: “Du vinner inget val på avloppssystem.” Samtidigt varnar en klimatforskare på SMHI: “Nästa skyfall. Det kan hamna egentligen var som helst i Sverige. Det här är något som alla måste vara beredda på.”

Att bryta ned viktiga samhälls- och stadsbyggnadsfrågor på kommunal nivå har enligt juryn stor betydelse för vår demokrati. Juryns motivering lyder:

Annons

“Med ett levande berättande och pedagogiskt anslag förklarar Frida Grönholm hur bristande underhåll av avloppen ökar risken för översvämningar. När den globala klimatfrågan tar form på en enskild plats skapas enorma problem. I sitt reportage tittar hon  bakom det dagsaktuella och visar på fel i strukturen.”

Roligt arbete

Pristagaren Frida Grönholm fick mycket respons efter granskningen:

– Efter programmet var det många som hörde av sig och ville veta: Hur ser det ut där jag bor? Att granska stadsbyggnad är viktigt och faktiskt roligt. Det är mycket som påverkar folk konkret i deras vardag.

Utöver Frida Grönholm var i år även Johan Hellekant från SVD Näringsliv samt Johanna Färlin och Elin Sandow från Uppsala Nya Tidning nominerade för Olle Bengtzon-priset.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.