Flervåningskoncept visar möjligheterna med modulär träkonstruktion

Flervåningskoncept visar möjligheterna med modulär träkonstruktion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett modulärt flervåningshuskoncept med laminerat fanérvirke blev vinnaren i Open Source Wood.

Open Source Wood är en öppen innovationsplattform för modulärt träbyggande. Initiativet bjuder in och utmanar arkitekter och ingenjörer till att ta fram innovativa exempel. Arkitektstudenter från EASA (European Architecture Student Assembly) deltog nyligen i en tävling med uppdraget att skapa ett koncept för träbyggnad i flera våningar med hjälp av element- och moduldesignerna.

Av sex olika bidrag utsågs T-LAB: Timber Laboratory for Co-operative Living till det vinnande konceptet. Hannah Dalton och Jack Vickerman har utvecklat konceptet som använder Kerto LVL (laminerat fanérvirke) som huvudbyggnadsmaterial. De föreslår ett modulärt flervåningshuskoncept som en lösning på urbaniseringsutmaningarna. Designduons idé är en ram för ett strukturellt och programmatiskt designssystem för kooperativa bostadsgrupper utan större konstruktionskunskaper. Konceptet erbjuder en strukturell strategi med en flexibel programmatisk tillämpning.

– Det vinnande förslaget är ett modulärt byggsystem som passar stadsmiljöer. Med detta koncept kan du skapa byggnader i olika former, liksom många av de funktioner som krävs i dagens konstruktion, säger Jussi Björman, chef för affärsutvecklingskonstruktion på Metsä Wood och tävlingsjuryns chef. Du kan skapa komplexa projekt och planritningar från enkla standardstorleksmoduler, som är konstruerade av prefabricerade element och monteras på byggarbetsplatsen.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.